Bordeaux 1996

Onsdagen 20.3.2013 deltog jag i en Bordeaux 1996 tasting som ordnades av Helsingin Munskänkarna. Följande viner fanns med på provningen:

1996 Cos d’Estournel

1996 Ducru-Beaucaillou

1996 Lynch-Bages

1996 Chateau Pichon Longueville

1996 Prieuré-Lichine

1996 Chateau Palmer

Den stora frågan är förstås hur länge man skall lagra ett Bordeaux vin av hög kvalitet. Dessa vin har redan lagrats lång tid, men på basen av provningen är det klart att de ännu tål lagring en lång tid framöver. Enligt Robert Parker kan man ännu lagra en del av de här vinen upp till femton år. Hur lång tid skall man då hålla ett sådant här vin i källaren? Det här beror främst på vad man tycker om, men provningen visar också att de är fullt drickbara redan nu.

Priset på Bordeaux viner har hela tiden stigit, en av orsakerna är den stora exporten till Asien. Då de här vinerna köptes kostade de dyraste mellan 50-100 euro, men något av de är nu i dag värda omkring två hundra euro, till exempel Cos d’Estournel årgång 2008 kostar i dag 199 euro.

Den stora frågan är förstås om det är värt att köpa ett vin för 200 euro och sedan  lagra det i 15 år. Eller skall man välja ett litet enklare och billigare vin som är drickbart efter en kortare tid?

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s