Påskmiddag med Lammracks och Barolo Sukula 2007

Påsken firade vi hemma med familjen och vi passade samtidigt på att göra litet bättre mat än vanligt. Vi hade valt sparris som förrätt med förlorat ägg och Hollandaise sås. Huvudrätten bestod av Lammracks och till den valde jag ett Barolo vin som jag tänkte att kunde passa bra ihop med maten.

Jag valde Barolo Sukula 2007. Under tiden vi bodde i Milano besökte vi några vingårdar i Piemonte och påsklördagen 2011 åkte vi iväg västerut för att besöka paret Riikka och Jyrki Sukulas vingård som ligger i byn Serralunga d’Alba. De köpte vingården 2005 och första vinet som de gjorde var La Langhetta. Det består av klassiska Piemonte druvorna Nebbiolo och Barbera. År 2011 kom det första Barolo vinet ut på marknaden och det är som lagen kräver gjort på 100% Nebbiolo. Under besöket visade Riikka oss runt på gården samt vi fick också möjligheten att provsmaka La Langhetta och det var ett gott vin som var mycket drickbart redan då. Barolo kunde vi inte ännu smaka då eftersom det kom till försäljning först på hösten 2011. Jag vill ännu tacka Riikka och Jyrki för den gästvänlighet de visade under vårt besök där och det var riktigt intressant att höra om vinodling i Italien sett ur finländares synvinkel. Som en anekdot kan kanske nämnas att Riikka säkert är en av de få vinproducenter som använder högklackat också när hon är ute och jobbar i vingården. Det här går nu också att läsa på deras egen blogg som finns på nätet.

Nu under påsken smakade vi alltså första gången på Barolo Sukula 2007 och vinet passade utmärkt till maten. Vinet är Sukulas första Barolo och de har gjort totalt 2 800 flaskor. Vingården ligger i Meriame, Serralunga d’Alba och jordmånen består av sandsten och lera. Vinet har lagrats i 27 månader och sedan ytterligare i 9 månader på ståltankar innan det tappats på flaska för att sedan ytterligare lagras på flaska i 12 månader innan det kom till försäljning. Totalt tog det alltså fyra år från skörden tills vinet kom ut på marknaden.  

Vinet har nu år 2013 ännu ganska mycket tanniner, men det går redan bra att dricka. Det är relativt fruktigt och har en lång eftersmak. Vi öppnade flaskan några timmar innan servering, men vinet utvecklades ännu långt under kvällen och jag skulle rekommendera att man öppnar det redan på morgonen om man vill dricka det på kvällen. Helhetsbetyget är positivt och jag tycker att det är riktigt prisvärt. Det här är också ett vin som man kan lagra under relativt lång tid framöver, men vill man inte vänta så länge så kan man dricka det redan nu.

Barolo Sukula 2007

Barolo Sukula 2007

Barolo Sukula 2007

WP_000152

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s