Il Caberlot 2008

Sibbo Vin och Mat

Vi har haft den stora äran att komma med i föreningen Sibbo Vin och Mat. Tyvärr har vi varit upptagna på annat håll i början av året så det gick ända till april tills vi kunde vara med på vår första träff.

Första träffen vi deltog i var i Helsingfors. Det gick av stapeln torsdagen 11.4.2013.  Under kvällen hade vi möjlighet att provsmaka olika Italienska viner. Vi smakade riktigt intressanta viner, främst från Umbiren och Toscana. Maten under kvällen gick liksom vinen i Italienskt tema. Kvällen var riktigt lyckad och maten jättegod och jag ser redan fram emot nästa träff tillsammans med föreningen.

Il Caberlot 2008

Kvällen höjdpunkt vinmässigt var utan tvivel Il Caberlot. Det här är ett vin som man inte får smaka varje dag så det var en upplevelse. Vinet är gjord på druvan Caberlot som är en korsning mellan Cabernet Franc och Merlot. Den påträffades första gången i Veneto under 1960-talet.  Den här druvan odlas endast på gården Il Carnasciale nära floden Arno i Toscana. Familjen Rogosky har producerat vin där sedan 1988. Från början var det Wolf Rogosky som valde att plantera druvan i Toscana, men sedan han gick bort är det hans änka Bettina Rogosky och källarmästaren Peter Schilling som sköter vingården. Från början gjorde familjen Rogosky endast ett vin, Il Caberlot, men sedan 2005 gör de också Carnasciale på samma druva. Carnasciale görs på yngre vinrankor och kan drickas tidigare än Il Caberlot. För att få ut det mesta av Il Caberlot krävs några års lagring.

Vinet som vi smakade nu var årgång 2008. Vinet var mörkt till färgen och man kunde känna en del örter, kryddor och litet toner mot kaffe. Vinet var sammetslent och lätt att dricka redan nu. Jag tror i alla fall att det här vinet blir bättre med lagring och det vore något som man kunde ha hemma i källaren. Enligt Antonio Galloni så kan man dricka vinet mellan 2012-2020 och jag tror att det här är en bra beskrivning. Det här var ett riktigt toppenvin och speciellt för mig som tycker mycket om italienska viner var det en höjdpunkt att få smaka det här vinet. Det bör ändå nämnas att det här vinet ligger nära Bordeaux viner både smak- och kvalitetsmässigt.  Jag ger ett högt betyg åt det här vinet och kan rekommendera det trots att priset är högt.

Det här är ett riktigt kultvin som var och en borde få smaka på! Vinet görs endast i ett litet antal flaskor, omkring 2000. Vinet görs endast på Magnum flaskor och finns till salu på Alko för 234 €.

WP_000156WP_000157

Annonser
Det här inlägget postades i Il Caberlot, Italien, Sibbo Vin och Mat, Toscana. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s