Antico Borgo di Sugame

Jag har väl adrig varit någon större vän av rosévin. Nu var det i alla dags för att prova på ett rosévin. Vi lagade en enkel sallad bestående av kikärter, rödlök, fetaost samt kryddor. Till salladen  hade vi Chrozizo-korv samt turkisk yoghurt för att runda av smakerna. Vill ni ha en kopia på receptet ber jag er vänligen kontakta mig.

Chorizo har varit något som är nästan omöjligt att köpa här i Finland. Medan vi bodde i Sverige 1999-2000 köpte vi ofta Chorizo, men efter det så har det överlag varit svårt att hitta Chorizo eller annan stark korv i affärerna här. Nu visade det det i alla fall att det fanns både Chorizo grillkorv samt också som färsk korv. Vi köpte båda och som jag gissade var den färska versionen bättre. Ett stort plus måste man i alla fall ge den finska korvtillverkaren som börjat göra dessa goda korvar.

Till salladen och Chorizon valde jag för omväxlings skull ett rosévin. Jag valde Rosato 2009 från Antico Borgo di Sugame. Vad var då speciellt med det här vinet, eller vad kan man tolka som en uppplevelse?

För att gå tillbaka till var det började skall vi gå tillbaka till 2008. Vi åkte första gången til Italien och hade bestämt att vi bor på Antico Borgo di Sugame för en vecka. Vi visste ingenting om stället innan vi åkte förutom att det var en liten gård i Toscana som odlade cirka 5 ha vin och som fungerade som Agriturismo, dvs manfick bo på gården. När vi väl anlänt till gården visade det sig att vi togs emot på bästa sätt och när vi en vecka senare åkte hem skrev vi i gästboken att vi kommer igen.

Vi kom igen och det här skedde 2011 när vi bodde i Italien. Då bekantade vi oss också närmare med deras vinodling. Lorenzo som är vinbonden på gården berättade ingående om vinodlingen i Italien samt vilka problem som förekommer samt om hur det i praktiken fungerar. Det var jätteinressant och han tog emot oss på ett sätt som vi hade hört till familjen.

Vad kan jag då säga om vinen? Jo, de odlar till största delen Chianti Classico samt Chianti Classico Riserva. Om dessa skriver jag mera senare. Rosén vi drack var riktigt bra och ganska mörk till färgen. På basen av smaken hade man inte ens kunnat urskilja att det var rosé. Det här är inget toppvin som det lönar sig att lagra i många år, men så här på sommaren går det bra med maten. Och kravet att vinet skall vara en upplevelse uppfylldes helt o vårt fall eftersom en hel del minnen kom upp till ytan igen. Om man jämför med de rosévin som finns till salu i Alko så tycker jag i alla fall att det här klarar sig bra.

Sugame

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, Toscana, Upplevelse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s