Gardenparty

Fredagen 16 Augusti var det dags för traditionsenligt gardenparty med Sibbo Vin och Mat. Det var första gången som vi var med och som värd stod Minna och Pelle. Välomstskålen med därtill hörande mingel var hos Minna och sedan förflyttade vi oss till tältet som var på ingenmansland. Det var alltså någonstans mitt mellan tomterna och det området ägs av kommunen. Det här är litet bakgrundsinformation och nu äntligen till saken.

Som aperitif drack vi Jansz Premium Cuvée Brut. Det här är ett mousserande vin från Australien som kommer från området Tasmanien. Det finns till salu på Alko och priset är 17.20 €. Det här vinet är gjort på Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier dvs på druvorna som används vid tillverkning av Champagne. Vinet är mycket torrt, fruktigt friskt och har tydliga inslag av cirtrus. Det är ett prisvärt och välgjort mousserande vin som är värt att prova på.

Förrätten bestod av Tapas med inslag av Finland och där fanns bland annat rökt mört som visade sig vara jättegod. Till förrätten drack vi ett vitvin från Luxemburg. Det var Bernard-Mssar Auxerrois som finns på Alko till ett pris av 12.90 €. Vinet var samma som jag provade tillsammans med Helsingin Munskkänkarna i våras. Tillsammans med maten som fanns så fungerade det riktigt bra trots att jag ännu håller fast vid samma kommentarer om vinet (se tidigare inlägg). Men maten och vinet fungerade utmärkt tillsammans.

Huvudätten bestod bland annat av kött, grönsaker och potatis. Till det här fanns det två röda vin. Det första var Capitulum som är gjort av druvan Cesanese di Affile. Årgången på vinet är 2011 och det finns till salu på Alko för 14.87 €. Vinet kommer från Lazio i närheten av Rom och hör kanske inte till de mest populära vinområdena i Italien. Vinet var i alla fall riktigt bra och av de två röda som fanss med så var det här min favorit. Vinet hade ganska tydliga tanniner, det fanns inslag av körsbär och kanske också litet inslag av läder. Om man tänker på till vilken mat det passar så skulle jag i första hand välja lokal mat såsom pasta, men det passar också bra til kött som gris, kyckling och kanske också nötkött.

Det andra rödvinet var Yalumba The Scribbler från Australien. Det är gjort av Cabernet Sauvignon och Shiraz. Årgången var 2010 och det finns till salu på Alko för 14.50 €. Vinet smakar gott och har ganska mycket tanniner. Här finns också inslag av körsbär, vinbär och ek. Vinet är bra, men jag fick ändå en känsla att det är ett vin alltid är lika vilket ofta kan vara fallet med Australienska vin. Men det måste i alla fall sägas att det här är en bra producent och om man vill prova på något annat än vad som vanligen finns i alla Alko butiker så är det här är ett bra alternativ.

Ett stort tack till Minna och Pelle för den goda maten och vinen!

Annonser
Det här inlägget postades i Alko, Australien, Italien, Luxemburg, Sibbo Vin och Mat, Upplevelse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s