Cahors och Madiran

Onsdagen 6.11.2013 ordnade Helsingin Munskänkarna en intressant provning där temat var vin från Cahors och Madiran. Området ligger i sydvästra Frankrike och är relativt okänt åtminstone här i Finland.

I Cahors har det odlats vin ända sedan 100 e.Kr. På 1300-talet stod området för hela 50% av exporten från området kring Girond-floden och därför uppstod konflikter vilket ledde till att exporten minskades med hjälp av olika förbud. På 1800-talet var odlingsarealen omkring 40 000 ha, men på nittonhundratalet sjönk arealen till cirka 200 ha. År 1971 fick området sin AOP klassificering. År 2012 odlades det cirka 4 800 ha och då fanns där cirka 430 vinodlare. Jordmånen o området är mycket varierande, där finns kalk, grus och lerjordar.

Det första egentliga Madiran vinet har sitt ursprung från år 1030. På 1600-talet exporterade man vin till och med till Finland. År 1948 fick området sin AOP klassificering. År 1953 odlades endast 6 ha, men 2012 var odlingsarealen uppe i 1 300 ha. Jordmånen består främst av kalksten, men i floddalen finns också lerjordar.

I Cahors och Madiran odlas främst Malbec och Tannat. Malbec odlas i dag främst i Argentina medan Frnakrike ligger på andra plats och Chile på tredje plats. Tannat odlas främst i Franksike och Uruguay ligger på andra plats och Argentina på tredje plats. Malbec blandas normalt med Merlot och Tannat, men inte med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Tannat däremot blandas med Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc.

Vinen som vi smakade på var följande:

Le Cedre Charte de Qualite, Chateau de Cedre, 2001

Le Cedre Le Prestige, Chateau de Cedre, 2000

Prince Probus Clos Triguendina, SCEA Baldes & Fils, 1995

Montus Prestige, Chateau Montus, 1995

La Chapelle L’Enclos, Familie Laplace, 1990

Chateau d’Aydie, Familie Laplace, 1989

Domaine Pichard, 1985

Domaine Pichard, 1982

De här vinerna visade klart att det kommer vin med mycket hög kvalitet från området och trots att en del av vinen var ganska gamla redan så håller de ännu lagring.

Annonser
Det här inlägget postades i Cahors, Frankrike, Helsingin Munskänkarna, Madiran. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s