Gott Nytt År 2014

Nyårsafton firade vi hemma tillsammans med familjen och eftersom vi båda var hemma tänkte vi göra mat som krävde litet mera tid.

IMG_0104 

 

 

 

 

Till förrätt gjorde vi sparrissoppa som vi serverade tillsammans med laxtartar.

Alla recept är för ca 6 personer

Förrätt

Sparrissoppa

2 knippen grön sparris

4 schalottenlökar

5 potatis (puikula)

1.5 dl vitvin

1 liter hönsbuljong

3 dl vispgrädde

smör att steka i

salt och peppar

1. Sparrisen hackas i mindre bitar och de minsta ändorna sparas för garnering. Löken finhackas, potatisen skalas och hackas i mindre bitar.

2. Smöret uppvärms i kastrullen och därefter fräser man löken i smöret varefter sparrisen och potatisen tillsätts. Fräs en stund till och tillsätt vitvinet. Koka in vitvinet en stund och tillsätt hönsbuljong.

3. När görnsakerna är mjuka mosa dem med stavmixer

4. Sila och tillsätt grädde.

5. Smaka av med salt och peppar.

Laxtartar

500 färsk havslax

2 rödlökar

5 msk kapris

1 msk Dijon senap

2 sl majonnäs

ett knippe gräslök

salt och peppar

1. Finhacka laxen i mindre bitar. Tillsätt finhackad lök och sköljd kapris. Finhacka gräslök och lägg till blandningen.

2. Tillsätt Dijon-senapen och majonnäsen och smaka slutligen av med salt och peppar.

IMG_0124

 

 

 

 

 

Som dryck till förrtten tänkte jag mig först ett vitvin från Nya Zealand till exempel Sauvignon Blanc. Men det nya året till ära bestämde jag mig ändå för att prova på att dricka champagne till förrätten. Jag valde Pol Roger Réserve Brut. Det finns till försäljning på Alko till ett pris av 44.10 €. Vinet är mycket torrt, har kraftig syra, inslag av citrus. Det är gjort på de klasskiska Champagne-druvorna Pinot Noir, Pinot Meunier och Chardonnay. Den här champagnen passade utmärkt till maten och det var riktigt festligt att dricka champagne till förrätten.

IMG_0115

 

 

 

 

 

 

 

Varmrätt

Citronglaserat ankbröst

4 ankbröst

Kryddsås

6 msk lemon curd

7 msk soijasås

5 msk Glazesås med citronsmak

1  tsk  Santa Maria Chili Explosion kryddblandning

Tilltugg

1 kg små potatisar

1. Skala potatisen och koka nästan färdig

2. Blanda Lemon curd, soija, citronglazesås och chilikryddan

3. Lägg anbrösten med fettsida mot skärbrädet och skär bort det fett som kommer utanför bröset när du trycker på det. Vänd om brösten och skär täta snitt på fettsidan.

4. Lägg anbrösten i kall stekpanna med fettsidan neråt. Sätt på värmen och stek i 6 minuter. Vänd om och lägg på hälften av kryddblandningen. Sänk värmen och stek ännu 5 minuter. Lägg brösten i en ugnsform och täck med folie.

5. Häll bort en del av fettet från pannan och stek därefter de kokade potatisarna i cirka en minut. Lägg potatisen i en ugnsform och håll varmt.

6. Lägg anbrösten i ugnen i cirka 10-15 i 150 C.

7. Ta ut köttet, ta bort folien och grilla cirka en minut högst uppe i ugnen under grillmoståndet. Skär köttet i skivor och späd ut spadte från formen med litet vatten och tillsätt därefter resten av kryddblandningen.

8. Servera med den stekta potatisen.

IMG_0127

 

 

 

 

 

Till varmrätten valde jag ett Pinot Noir vin från Österrike. Jag hittade ett intressant vin på Alko nämligen Pittnauer Pinot Noir Fuchsenfeld 2010. Det kostar 20.50 € och finns ännu kvar på i den affärer. Vinet är medelfylligt, har relativt mogna tanniner trots sin unga ålder. Här finns också typiska Pinot Noir inslag såsom röda bär, tranbär. Ekigheten är relativt svag. Vinet passade bra till maten och jag blev positivt överraskad. Det här visar igen att vinen från dagens Österrike håller mycket hög kvalitet.

IMG_0081 IMG_0082

 

 

 

 

 

 

 

Dessert

Chokladmousse på vit choklad med jordgubb och pistaschsallad

Chokladmousse

1.5 dl mjölk 

10 gelatinblad

400 g vit choklad

5 dl vispgrädde

1. Smält chokladen i 130 C ugn i ca 15 minuter. Rör om ibland.

2. Sätt gelatinbladen i kallt vatten

3. Koka upp mjölken. Kläm bort vattnet från gelatinbladen och tillsätt till den heta mjölken ett blad åt gången.

4. Tillsätt 1/3 av mjölken till chokladblandningen. Rör om kraftigt.

5. Tillsätt 1/3 av mjölken och rör om.

6. Tillsätt resten av mjölken och blanda till en jämn smet med stavmixer.

7. Kyl ner till 35 C och blanda i grädden som vispats till löst skum.

8. Häll upp i glas och låt stelna i kylen.

Jordgubb och pistaschsallad

1 ask jordgubbar

50 g skalade pistaschnötter

2 msk farinsocker

3 msk ljus balsamico

Blad av mynta

1. Skär jordgubbarna i bitar och bland i pistaschnötterna

2. Tillsätt farinsockret och balsamicon

3. Garnera med myntabladen

Som helhet fungerade menyn i kombination med vinen mycket bra. Våra barn tyckte att maten var riktigt god och till och med vår fyraåriga dotter som brukar vara litet rädd för nya smaker tyckte att sparrissoppan var så god att hon begärde mera.

Annonser
Det här inlägget postades i Alko, Österrike, Champagne, Nyår, Pinot Noir, Recept. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Gott Nytt År 2014

  1. Tina skriver:

    Åh så gott det låter och ser ut! Mums!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s