Casa Emma

Häromdagen drack vi en flaska Chianti Classico Riserva 2008 från Casa Emma. Den här producenten är säkert okänd för de flesta. Vi kom i kontakt med vin från Casa Emma första gången på ett par kompisars bröllop. De hade besökt vingården och sedan köpt vin därifrån. År 2008 när vi var i Toscana på semester besökte vi också Casa Emma och de är värda att besöka om ni rör er i området.

Casa Emma ligger i Barberino Val d’Elsa en liten bit från centralorten Greve in Chianti. På vägen från Greve till vingården får man njuta av det vackra toscanska landskapet och det är en upplevelse i sig. Området är mycket vackert och man kan njuta bara genom att titta ut över det vackra och böljande lanskapet. Här odlas vin överallt och de flesta gårdar säljer vin direkt och man får också smaka på deras vin. Oftast kan det löna sig att boka tid på förhand om man vill att de skall ge en litet längre presentation. Så gjorde vi 2008 och det visade sig att gästvänligheten var mycket stor och det var som vanligt i Italien inget problem att vi hade barnen med oss. Under besöket fick vi bekanta oss med vingården samt prova på alla deras vin som är Chianti Classico, Chianti Classico Riserva och Soloio. Det sista är en så kallad Supertoscan som görs på Merlot.

Casa Emma är en liten vingård, odlingsarealen är omkring 5 ha. De odlar främst Sangiovese, men också Merlot, Malvasia och Canaiolo. Vingårdarna ligger på cirka 420 möh. Deras vin håller hög kvalitet och man kunde under besöket där märka att de är mycket stolta över vad de gör och att de värdesätter sina kunder mycket högt. År 2012 kom de också ut på marknaden med ett nytt vin: Chianti Classico Vignalparco 2010.

Chianti Classico Riserva 2008

Vinet som vi drack visade sig vara mycket bra. Enligt Wine Spectator har det fått 91 poäng. Det har gjorts på 95% Sangiovese och 5% Malvasia. Färgen är intensiv, mörkröd kanske med litet violetta inslag. Vinet hade ganska mjuka tanniner vilket gjorde att det är mycket lättdrucket redan nu. Men jag är nog övertygad om att det blir bara bättre att ha några år i källaren.

vin 012 vin 013

 

 

 

 

 

 

 

Casa Emmas vin finns till salu på Alko via deras beställningssortiment, men det är bara den vanliga Chianti Classicon som man kan beställa. Vill man ha något annat måste man beställa direkt via dem, antingen via deras nätbutik eller per e-post. Jag beställde via nätbanken och det tog cirka en vecka så hade jag mitt vin hemma. Det fungerade utmärkt. Priset för deras vanliga Chianti Classico är 13€ och för Riservan 25€. Härtill kommer postavgifterna till Finland och de rör sig omkring 60€ för en låda. Beställer man tillsammans med någon annan blir andelen av postavgifterna ganska liten.

Vi besökte Casa Emma på nytt år 2011 medan vi bodde i Milano och allting var i stort sett som förut. De verkar ha besökare från hela världen, det lade vi märke till båda gångerna vi varit där. Deras Chianti Classico 2010 har fått 92 poäng av Wine Spectator och utnämndes som bästa Chianti Classico årgång 2010. Det här leder också till att intresset ökat bland amerikanska konsumenter och det märks också när man tittar på deras hemsida, där finns olika erbjudande speciellt för den amerikanska marknaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Casa Emma, Italien, Sangiovese, Toscana. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s