Pinot Noir

I kväll ordnade jag en vinprovning för medlemmarna i Sibbo Munskänkarna. Temat var Pinot Noir från hela världen. Jag hade valt följande viner som finns att köpa på Alko:

Frankrike: Clos de Thorey Nuits-Sainte Georges Premier Cru Monopole 2008, 46.60€

Österrike: Pittnauer Pinot Noir Fuchsenfeld 2010, 20.50€

Sydafrika: Cluver & Schaal Pinot Noir 2012, 12.90€

USA: Boedecker Cellars Oregon Pinot Noir 2011, 21.20€

Nya Zeeland: Waipara Hills Central Otago Pinot Noir 2012, 13.27€

Nya Zeeland, Julicher Estate Pinot Noir 2010, 33,10€

Tanken var att prova Pinot Noir vin från hela världen i olika prisklasser samt se vilka skillnader som finns. Provning var halvblind dvs alla visste vilka vin vi skulle smaka på, men vad som fanns i vilket glas var okänt.

Det visade sig vara svårare än vad jag hade trott. Färgen var i stort sett likadan hos alla vin och på basen av den kunde man inte egentligen se några skillander. I doften och smaken fanns däremot skillnader. Vinet fråm Oregon var annorlunda i både doft och smak och också Bourgognevinet skilde sig från mängden. Också det Österrikiska vinet var klart annorlunda än de från Nya Världen.  

Efter provningen röstade vi först för att se vilket vin som var favoriten. Det var helt klart att Julicher Estate Pinot Noir från Nya Zeeland var favoriten. Det vinet fick absolut flest röster och vann helt klart över det franska Bourgognevinet. Det billigaste vinet från Sydafrika fick inga röster och den andra fick endast några ströröster (1-2 per vin).

På basen av provningen kan man i alla fall se att Outi Jakovirtas vin (hon är enolog på Julicher Estate) är av mycket hög kvalitet och det är riktigt prisvärt. Det här vinet har också röstats till Nya Zeelands bästa vin och har också placerat sig bra i den finska Vuoden Viinit (Årets vin) tävlingen.

På basen av provningen kan man tydligt se att välgjorda vin från Nya Zeeland klarar sig bra i jämförelse med vin från Bourgogne. Det här visar också svagheten hos Alko, dvs där finns egentligen inga bra Bourgognevin och man kan fundera varför de glömt bort ett så fantastiskt område. Om man vill ha bra röda eller vita Bourgognevin måste man köpa direkt fårm utlandet eller besöka Systembolaget där det som tur finns ett betydligt bättre urval än hos Alko.

Annonser
Det här inlägget postades i Österrike, Bourgogne, Frankrike, Munskänkarna, Nya zeeland, Sydafrika, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s