Regionfinal i Munskänkarnas vintävling 2014

I lördags den 22.3.2014 klockan 12.00 var det igen dags för regionfinalen i Munskänkarnas vintävling. Det här kan man egentligen kalla för Svenskfinlands vinmästerskap eftersom alla föreningar som är medlem i SMF (Svenska Munskänkarna i Finland) får delta. Vi träffades på Hagelstamska skolan i Grankulla och det fanns deltagare från föreningarna i huvudstadsregionen. Vår förening från Sibbo deltog med ett lag och jag hade Kim som lagkamrat. Ett stort tack till honom för mycket gott samarbete.

Tävlingen går ut på samma sak som 2-betygsprovet, dvs man skall hitta druva, land och område. Till skillnad från tvåbetygsprovet finns här endast 3 vita och 3 röda vin, men på basen av svårigheten räcker det väl till. Här kommer några mycket korta anteckningar som jag gjorde.

Glas 1: Gul färg, ljusast av alla. Fruktig doft, litet sluten till en början. Frisk smak, litet eftersmak. Svårt att bestämma vad det var, men efter diskussion kom vi fram till att det var en Pinot Grigio från Italien. Området var osäkert, vi pratade om både Friulien och Alto Adige. Vi lyckades i alla fall pricka in rätt druva och land, men området var Alto Adige.

Vin: Pinot Grigio St Magdalena DOC Südtirol Alto Adige, 14.08€

Glas 2: Vackert gul färg. Relativt kraftig doft, tydliga inslag av ek. I smaken fanns också ek, men inte så kraftigt. Vi kom redan i början fram till att det var ett Chardonnay vin från Nya Världen och på basen av den relativt balanserade användningen av ek så beslöt vi oss för USA och Kalifornien och det var helt rätt!

Vin: Jekel Gravelstone Chardonnay Arroyo seco, 14.97€

Glas 3: Vackert gul färg. Tydliga inslag av petroleum och honung. Det var redan från början klart att det var en Riesling och vi funderade om det var från Alsace eller Rheingau. Slutligen valde vi Alsace, men det var Rheingau.

Vin: Langwerth von Simmern Hattenheimer Mannberg Riesling Qualitetswein Rheingau Erstes Gewächs, 29.90€

Glas 4: Mörk färg, tydliga inslag av röda bär. Mycket svår att bestämma ursprung. Ett av de svåraste i tävlingen. Slutligen gick vi för ett Chianti fråpn Toscana, men det var från Veneto och druvan var således Corvina.

Vin: Masi Campofiorin IGT Rosso del Veronese, 14.99€

Glas 5: Mörk färg, tydliga inslag av brunt. Äldre årgång, läder och stall finns i doften. Vi kom genast från början fram till att det var ett Tempranillovin från Rioja och det var helt rätt. Jag tippade årgången till 2001.

Vin: Faustino I Gran Reserva DOCa Rioja årgång 2001 (!), 24.90€

Glas 6: Mörkröd färg, nästan svart. Stark doft, sluten åtminstone till en början. Det här var mycket svårt att bestämma. Vi pratade om Syrah, Malbec, Sangiovese, men hittade egentligen inte någonting som vi tyckte att det var. Men det var också litet av en joker, nämligen ett rött från Cahors så Malbec var den rätta druvan.

Vin: Chateau Haut-Monplasir AC Cahors, 14.07€

Efter provet fick vi vänta på resulaten och när Hasse presenterade vinnarna kom den stora överraskningen. Vi vann med 16 poäng, tvåa kom Grankulla med 13.5 poäng och trea fjolårsvinnarna med 11.5 poäng. Än en gång ett riktigt stort tack till Kim för samarbetet!

WP_000270

 

Annonser
Det här inlägget postades i Munskänkarna. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s