Munskänkarnas Vintävling Final 2014: resultat

Lördagen 3.5.2014 var det dags för finalen i Munskänkarnas vintävling. Vi begav oss i god tid till flygplatsen i Helsingfors för att därifrån flyga över till Stockholm. Väl framme på flygplatsen gick vi till vinbaren för att ännu ha en sista möjlighet att träna. Från vinbaren kan man ibland får riktigt bra vin (har jag hört eftersom jag tidigare aldrig varit där). Vi valde ett Pinot Gris vin från Nya Zeeland samt en Châteauneuf-du-Pape med årgång 1986. Pinot Gris vinet var helt ok, men det röda var riktigt, riktigt bra. Smaken var sammetslen, färgen mot brun och doften var riktigt intressant. Det här var ett riktigt bra vin och det var också intressant att få se hur bra ett vin kan utvecklas under nästan 30 år.

Väl framme i Stockholm avnjöt vi en enkel lunch på en italiensk restaurang och därefter begav vi oss till hotellet där tävlingen hölls. Där träffade vi de andra tävlandena och vi fick vänta en stund eftersom Munskänkarnas årsmöte ännu pågick. När klockan slog 15.30 var det dags att börja. Vi befann oss i hotellets café och fick snart fyra glas framför oss. Stämningen var litet orolig på grund av litet ljud från hotellets bottenvåning och småningom tog årsmötet slut och då kom alla deltagare och titta vad vi som deltog i tävlingen höll på med. Men trots litet störande faktorer försökte vi koncentrera oss på tävlingen till 100%.

”Flight 1” var en grön druvflight dvs vi skulle bestämma vilken druva vinen var gjorda på. Vi fick fyra glas och hade 15 minuter tid på oss att komma fram till ett resultat. Vinerna visade sig vara ganska svåra, men vi kom i alla fall ganska snabbt fram till ett resultat som vi var nöjda med. Det var endast glas 1 som vi var osäkra på och där skiftade vi om alternativ ett och två ännu i slutet. Vi gissade så här:

Glas 1: Pinot Gris

Glas 2: Chenin Blanc

Glas 3: Pinot Blanc

Glas 4: Chardonnay

”Flight 2” var en röd distriktsflight dvs vi skulle bestämma land, region, distrikt och kommun. Också här var det fyra glas och totala tiden för den här delen var 25 minuter. Vinen var riktigt svåra här och vi var länge osäkra på de flesta. Efter en hel del diskussioner kom vi fram till följande resultat:

Glas 1: Italien, Toscana, Chianti Classico, Greve in Chianti

Glas 2: Frankrike, Rhone, Norra Rhone, Hermitage

Glas 3: Frankrike, Bordeaux, St-Emilion

Glas 4: USA, Kalifornien, Napa Valley

Glas 2 tyckte jag hade tydliga inslag av vin från Rhone och glas 3 var vi säkra på att det var en typisk blandning från Boredeaux. Glas 1 var vi mycket osäkra med och fick inte in det någonstans och glas 4 var också svårt.

”Flight 3” bestod av söta/starka vin. Här skulle man bestämma framställningsmetod, land och region/distrikt. Framställningsmetoden är till exempel: torkade druvor, frysta druvor, solmogna druvor, botrytis eller förstärkt. Den här typens vin hade vi provat en vecka före och det var kanske den lättaste av alla. Glas 1 hittade vi genast, glas 4 var vi inne på rätt spår från början och valde rätt i sista sekund. Glas 2 och 3 var däremot svårare och speciellt glas 3 innehöll ett sött vin med tydliga inslag av citrus. Så här tänkte vi:

Glas 1: Torkade druvor, Italien, Toscana

Glas 2: Förstärkt, Frankrike, Loire

Glas 3: Solmogna druvor, Tyskland, Mosel

Glas 4: Förstärkt, Spanien, Jerez/Andalusien

Vi tänkte alltså att vi hade Vin Santo, Ett sött vin från Loire, Ett Beerenauslese från Tyskland samt en Sherry från Spanien i glasen.

Vad hade vi då egentligen i glasen? Jo, det var nog relativt annorlunda än vad vi hade kommit fram till. Vitvinen som vi var ganska säkra på gick fel liksom också de röda medan starka och söta vinen gick relativt bra. Här kommer en lista på vad som fanns i våra glas:

”Flight 1”

Glas 1: Follas Novas Albariño. Rätt svar: Albariño

Glas 2: Cuvée Ste Catherine Pinot Gris Domaine Weinbach. Rätt svar: Pinot Gris

Glas 3: Würzburger Stein Silvaner trocken Juliusspital. Rätt svar: Silvaner

Glas 4: Meursault Ropiteau. Rätt svar: Chardonnay

”Flight 2”

Glas 1: Croix des Vérillats Château du Moulin-à-Vent. Rätt svar: Frankrike, Bourgogne, Beaujolais, Moulin-à-Vent

Glas 2: Châteauneuf-du-Pape Les Cailloux. Rätt svar: Frankrike, Rhone, Södra Rhone, Châteauneuf-du-Pape

Glas 3: Kanonkop Paul Sauer. Rätt svar: Sydafrika, Coastal Region, Stellenbosch

Glas 4: Foppiano Vineyards Petite Sirah. Rätt svar: USA, Kalifornien, Sonoma County, Russian River Valley

”Flight 3”

Glas 1: Ruffino Vinsanto Serelle. Rätt svar: Torkade druvor, Italien, Toscana

Glas 2: Allesverloren Fine Old Vintage.  Rätt svar: Förstärkt, Sydafrika, Swartland

Glas 3: Orange Muscat and Flora Late Harvested: Rätt svar: Solmogna druvor, Australien, Vitoria

Glas 4: Almacenista Oloroso del Puerto José Luis Gonzales Obregon 1/100. Rätt svar: Förstärkt, Spanien, Jerez/Andalusien

Flight 1

Flight 1

Flight 2 och 3, observera att andra och tredje flaskan från slutet är i fel ordning

Flight 2 och 3, obsrervera att andra och tredje flaskan från slutet är i fel ordning

Tvälingens alla vin

Tävlingens alla vin

Vi var alltså långt borta från det rätta alternativen, men glädjande är att vi i alla fall lyckades pricka in några rätt. Glas 4 på flight 1 hade vi helt rätt. Glas 2 och 4 på flight 2 var vi inne på rätt håll. Glas 3 på den flighten gissade vi på Bordeaux och det var inte helt fel eftersom vinet är gjort på typiska Bordeaux-druvorna Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Flight 3 lyckades vi riktigt bra med och det är egentligen ganska överraskande eftersom jag känner till den här typens vin ganska dåligt. Det som hjälpte oss var att vi i vår sista provning hade både Sherry och Vin Santo.

Hur gick det då i tävlingen?

Laget från Lund vann med klar marginal, laget från Trollhättan blev andra och vårt lag kom på tredje plats! Totalt var det sex lag med i finalen så vi lyckades riktigt bra. Jag vill rikta ett stort tack till Kim för en riktigt lyckad tävling samt till Munskänkarna för arrangemangen mm.

Annonser
Det här inlägget postades i Munskänkarna, Upplevelse, Utbildning, Vintävling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Munskänkarnas Vintävling Final 2014: resultat

  1. Anonym skriver:

    Grattis, grattis ni lyckades ju bra. Vi satt faktiskt och tänkte på er på lördagen. Vi höll tummarna på riktigt. Vi befann oss på Spa i Nådendal, och i bordet bredvid satt ett par som hade olika vin som de smakade på. Vi tjuv lyssnade och tänkte på er som tävlar.

    Grattis säger Kerstin och Krister

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s