Jura 15.10.2014

I går ordnade Helsingin Munskänkarna en provning där temat var vin från Jura. Det här är ett intressant område och intresset för Jura har ökat världen över. I Alko finns för tillfället inget vin från Jura till salu så de har inte ännu sett potentialen i området.

Området ligger mellan Bourgogne och Schweiz cirka 80 km öster om Bourgogne, men ungefär på samma breddgrad. Det är ett 80 km långt område med Salins-les-Bains i norr och Saint-Amour i söder. Klimatet är typiskt nordligt inlandsklimat med likheter till klimatet i Bourgogne, men det finns stora variationer. Vintern är mycket kall, våren mycket regnig och det är minusgrader ända till april. Sommaren och hösten är het och torr. Druvorna skördas oftast sent på hösten , ofta går det långt in i oktober. Medeltemperaturen är 11-13 C. De flesta vinodlingarna ligger på 200-400 möh höjd. Det är ställvis mycket branta sluttningar och det finns risk för erosion och därför är man tvungen att använda sig av terrassodlingar. Här finns många olika slags mikroklimat på grund av stora omväxlingar i väder och klimat.

Historia

År 1732 kom den första förordringen där det nämndes vilka druvor man fick odla. 1879-1895 drabbades området av vinlusen och det var Alexis Millardet från Jura som kom på att man kan ympa stockar på amerikanska rotstockar som var immuna mot vinlusen. År 1906 grundades det första vinandelslaget och 1936-1937 fick Arbois AOC-apellationsrättigheter. År 1970 var det endast 8% av arealen som användes för vinodling. I dagens läge satsar man stort på kvalitet och man har också i stor grad börjat rikta in sig på ekologisk odling.

Vinframställning

Det finns två olika typer av vinframställning i dag:

Traditionell: framställningen sker på samma sätt som sherry där man lämnar faten halvfulla och oxidation får ske under jästtäcket. Ett typiskt vin som framställs på det här sättet är Vin Jaune som görs på 100% Savagnin. Det finns också blandningar av Savagnin och Chardonnay. Vanligt är att terroiren inte framgår tydligt i de vin som gjorts enligt dne här metoden.

Modern: vinifikationen görs på samma sätt som i Bourgogne dvs man fyller faten så att de är helt fulla och det här förhindrar att oxidation skall ske. Terroiren framgår tydligare ur de här vinerna.

Klassificering och odlade druvor

Gröna druvor som odlas är Savagnin och Chardonnay och blå druvor som odlas är Poulsard, Trousseau och Pinot Noir. Av de här druvorna är det Chardonnay och Poulsard som står för över 60% av totala antalet. Producenterna är inte tvungna att skriva ut druvorna på etiketterna och typen av vin framgår vanligtvis inte. Undantag är Vin Jaune eller det söta Vin de Paille.

Det finns fyra olika geografiska AOC apellationer: AOC Arbois, AOC Chateau-Chalon-Vin Jaune, AOC l’Etoile och AOC Côtes de Jura. Det finns också två stycken vintypiska AOC apellationer: AOC Crémant de Jura och AOC Macvin de Jura.

Under AOC Arbois eller Côtes de Jura kan man göra den typs vin man vill. AOC l’Etoile finns enbart som vita, ChateauChalon är endast Vin Jaune, men i det här fallet står det inte Vin Jaune på etiketten.

Vin Jaune

Vin Jaune görs på mogna Savagnin druvor och avkastningen är låg dvs det finns endast ett litet antal druvor per vinranka. Först genomgår de vanlig och malolaktisk jäsning och därefter börjar det som är speciellt. Det Savagnin-baserade vinet flyttas över till gamla Bourgogne-ekfat som fylls bara delvis. Därefter flyttas faten till producentens ”källare” Cave à Vin Jaune. De här ”källarna” kan vara producentens vind, källare eller endast deras lager, ibland lagrar de faten på olika ställen för att få så komplexa vin som möjligt. Det viktigaste är i alla fall att de här ställen är väl ventilerade och att temperaturen är så stabil som möjligt. På det här sättet bildas sedan jästlagret ovanpå vinet.

Vinet lagras sedan minst sex år på fat. Producenterna följer kontinuerligt med processen och gör laboratorietester för att kontrollera att det inte finns för höga halter av lättflyktiga syror. En lätt oxidation sker, men jästlagret förhindrar att det bildas ättika. I fall av att utvecklingen inte sker som den skall kan vinet säljas som enkelt Savagnin vin eller så blandar de ihop det med Chardonnay och säljs endast som vitvin. Hos de bästa producenterna är det vanligt att till och med tre fjärdedelar av de ursprungliga faten säljs som enkelt vitvin. När Vin Jaune är färdigt tappas det på 62 cl flaskor så kallade Clavelins och producenterna rekommenderar att man skall lagra dem minst tio år, men de kan hålla upp till hundra år.

Vin Jaune innehåller ofta inslag av asiatiska kryddor såsom gurkmeja, ingefära, valnötter och ibland också honung. De fylligaste Vin Jaune kommer vanligen från den högst belägna byn i Chateau-Chalon. Här finns flera producenter, bland de bästa kan nämnas Jean Macle, Domaine Berteht-Bondet. Arbois, Côtes de Jura och Etoile Vins Jaunes har vanligen lättare doft, men de kan vara lika bra.

Övriga vitvin

Chardonnay är den druva som odlas allra mest och en bidragande orsak har varit framgångarna som områdets Crémant skördat. Druvorna till det mousserande vinet skördas tidigare och därmed får resten som används till vitvin mogna helt. Ett traditionellt Jura vitvin är speciellt för många som inte smakat på det tidigare. Det har lagrats på gamla fat och kan han inslag av oxiderade toner. Som jag nämnt tidigare finns det också moderna Chardonnay-vin som gjorts i alla fall delvis nya ekfat och som kommer på marknaden tidigare.

Vin som heter Floral eller som börjar med Fleur görs på 100% Chardonnay eller också blandat med Savagnin. Det finns till och med varianter som görs på 100% Savagnin, men de är ganska ovanliga. De här blandningarna kan vara mycket bra, men det finns också exempel på sådana som är dåliga.

Rödvin

Rödvin från Jura kallas ibland Rosé på grund av sin ljusa färg. Tanninerna som finns i vinen gör att man i alla fall tydligt märker att det inte är frågan om rosévin. Andra synonymer är Rubis eller Corail.

Poulsarddruvan är den som ger de ljusaste vinen och de har ofta ganska intressant doft.

Trousseau som odlas i norra regionen av Arbois ger vin med vanligen litet mörkare färg och med en doft av röda vinbär.

Sedan görs det också rödvin från Pinot Noir. De här odlas i de syligaste delarna där jordmånen är liknande den som finns i Bourgogne.

Det finns också blandningar där alla tre druvor används. De mognar antingen i större fat eller ståltankar och de släpps till försäljning tidigare än de vita vinen.

Vin de Paille

Poulsarddruvan använda vanligen för framställning av Vin de Paille. Det görs i kombination med Chardonnay och Savagnin. Druvor som används till Vin de Paille skördas tidigt och torkas vanligen på vinden i små lådor. När önskad sockerhalt har uppnåtts, vanligen i januari, pressas druvorna. Enligt lagstiftningen måste vinet lagras på ekfat i minst tre år. Endel producenter gör riktigt söta vin, men det finns en del variationer. Alkoholhalten skall vara minst 14.5 vol-%.

Vinproducenter

Det finns en del riktigt bra producenter och en av dem är Domaine André et Mireille Tissot som också fanns med på vår provning i dag.

Vin som vi smakade på:

Vin1: Tissot Crémant du Jura Indigène Extra Brut Chardonnay NV

Vin 2: Tissot Empreinte Chardonnay Arbois 2011

Vin 3: Domaine Ganevat Grusse En Billat Chardonnay Côtes du Jura 2011

Vin4: Philippe Bornard Melon le Rouge-queue Arbois Pupillin 2011

Vin 5: Domaine des Cavarodes Savagnin Pressé Côtes du Jura 2011

Vin 6: Philippe Bornard Ploussard la Chamade Arbois Pupillin 2005

Vin 7: Tissot En Barberon Pinot Noir Côtes du Jura 2010

Vin 8: Tissot Singulier Trousseau Arbois 2012

Vin 9: Camille Loye Cuvée Saint Paul Trousseau Arbois 1990

Vin 10: Philippe Bornard Trousseau Le Garde-Corps Arbois Pupillin 2005

Det här var en riktigt intressant provning och redan när vinen hällts upp i glasen kunde man tydligt se skillnaderna främst i färg hos de olika vinen vi skulle prova. Här följer ett utdrag ur de anteckningar som jag gjorde under provningen:

Vin 1: Vacker ljusgul färg, en del inslag av toast, inslag äv äpple, päron samt exotiska frukter. Likheter med Champagne.

Vin 2: Vacker klar färg. Ganska fyllig smak, lång eftersmak, fyllig, tydliga inslag av ek. Ett vin som passar bra till mat.

Vin 3: Vacker gul färg, litet mörkare i färgen än vinet i glas 2. Tydliga inslag av citrus och andra frukter. Lång eftersmak, ekighet i både doften och smaken. Ett gott vin och min egen favorit.

Vin 4: Vacker gul färg. Fräsch doft med inslag av exotiska frukter i doften. Inte så starka syror som man kunde tro på basen av doften.

Vin 5: Speciell orange färg, mera brunt i färgen än gult. Fyllig, ekig, kraftig, komplex och intressant helhet.

Vin 6: Ljusröd genomskinlig färg med brun kant. Stickande doft med bäriga inslag. I smaken finns den del tanniner och inslag av röda bär.

Vin 7: Ljusröd färg med blåa inslag. Litet rökighet i doften, inslag av röda bär till exempel lingon. I smaken finns den del tanniner och smaken är kraftig och eftersmaken är lång. Vinet har potential att utvecklas ännu och det här är ett gott vin.

Vin 8: Mörkare färg än vin 6 och 7 med inslag av blåa toner. Kraftig doft med tydliga inslag av eukalyptus och röda bär som vinbär och lingon. Det här vinet kräver ännu tid.

Vin 9: Ljusbrun färg med gula inslag. Doften påminner tydligt om Sherry och på basen av doften kunde vinet vara sött och ha hög alkoholhalt, men inget av det här stämmer. Vinet är torrt och alkoholhalten är endast 13%. Ett speciellt vin som bör drickas nu. Det här var helt klart det mest speciella som vi provade under kvällen.

Vin 10: Ljusröd genomskinlig färg. Ännu sluten smak och kunde kanske utvecklas ännu, men är inte helt säker om det blir bättre. Litet intetsägande helhet.

Överlag måste jag säga att det var in intressant provning och här fick vi möjlighet att prova olika vin från Jura och det var lätt att upptäcka att det finns helt olika vin från det här lilla området.20141015_202751 20141015_202824 20141015_202910 20141015_202846 20141015_202838

Annonser
Det här inlägget postades i Frankrike, Helsingin Munskänkarna, Jura, Munskänkarna, Vitvin. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s