Sicapelle

Sicapelle 17.10.2014

20141017_122514

Eftersom hela familjen hade höstlov tänkte vi den här gången att vi inte åker någonstans längre bort utan gör en resa till Borgå som ligger endast en halv timme bort. Vår plan var att bekanta oss med affärer i gamla stan och huvudmålet var lunch på någon trevlig restaurang. Först tänkte vi på Sinne, men eftersom vi varit där några gånger så letade jag också efter andra alternativ och kom då ganska snabbt in på Sicapelle som ligger i gamla stan alldeles in till Borgå domkyrka. Det här visade sig vara ett utmärkt val.

Jag kontaktade restaurangen per e-post på onsdagen och fick svar inom några minuter där skrev Olli att de har meny bestående av olika antal rätter och att vi är välkomna redan samma dag. Jag svarade att vi kommer på fredag och skickade totalt ett par meddelande och varje gång kom svaret nästan genast. Det här var redan en mycket bra början för ofta är det så att många företag har e-postadress men det kan ibland dröja ganska länge tills man får svar.

Våra barn tyckte att namnet lät ganska konstigt och försökte ännu övertala oss att gå till Sinne, troligtvis för att de hört att vi höjt dem till skyarna tidigare. Men vi höll fast vid Sicapelle och i går var det äntligen dags. Ute på gården välkomnades vi av en vacker höstgård full av vackra löv samt en gammal griffeltavla där det stod Sicapelle’s lunch 12-15 samt en ritad bild av en gris. Det här gjorde speciellt barnen på gott humör från början och när vi väl kom till dörren hängde där en skylt där det stod Open samt ett hjärta. Atmosfären utomhus var redan välkomnande och hemtrevlig.

20141017_125345

20141017_150350

När vi steg innanför dörren mötte vi Olli som jag varit i kontakt med. Han välkomnade oss och sade att deras bästa bord är reserverat för oss. Inne i restaurangen reagerade jag för att den var så liten, men också vackert inredd samt riktigt mysig. Vi satte oss till bords och sedan var det dags att börja beställa. Till lunch hade de en meny bestående av fyra rätter eller så kunde man också välja endast tre eller två rätter. Vi funderade en stund och valde slutligen fyra rätter åt oss vuxna samt åt äldste sonen. Åt de mindre barnen valde vi också all fyra rätter, men i barnstorlek samt till halva priset.

20141017_130325

20141017_130431

På menyn stod lax med fänkol, risotto med karljohansvamp och tomat, sik med blomkål och grönsaker eller lamm och desserten bestod av choklad med hasselnötter. Servicen fungerade utmärkt genast från början och det var Olli som skötte all servering. Han skötte alltså om kontakteen med kunder via telefon, e-post samt servering av mat och dryck och trots det fungerade allting utan problem. Det var kanske tio-femton andra kunder samtidigt som vi och de flesta platser i nedre våningen var upptagna, men det fanns också platser i övre våningen.

Efter kort väntan fick vi den första förrätten som bestod av lax, litet grönsaker och sky av matjessill. Den smakade riktigt bra och till förrätten valde vi ett enkelt baskiskt vin som var Hiruzta Berezia 2012. Det här vinet är gjort på 95% Hondarrabi Zuri och 5% Gros Manseng. Det har jäst i ståltankar och lagrats ovanpå fällningen i 4 månader. Vinet hade passliga syror, lång eftersmak och var fylligt i smaken. Det här var en ny upplevelse för mig och vinet fungerade bra tillsammans med fisken, men också med risotton. Maten smakade bra och barnen tyckte också att den var god.

20141017_131226

Risotton som serverades var också riktigt god och trots att jag själv gör risotto ganska ofta så tyckte både jag och resten av familjen att deras risotto var bättre och det var positivt. De få gånger man äter på restaurang vill man ju ha något som överträffar det som man själv gör. Till risotton och huvudrätten tog vi enligt Ollis rekommendation ett glas Montepulciano-vin. Det var ungt, hade hög syra och är kanske inte något att dricka bara som sådant, men i kombination med maten var det bra.

Huvudätten bestod av lamm med äpple samt selleriskum. Den smakade utmärkt och köttet var mört. Vår äldste son sade att det här är det bästa köttet han någonsin ätit. Två av barnen tog fisk och där var kanske litet väl mycket grönsaker i deras smak, men såsen och fisken tyckte de i alla fall om. För vår 4-åriga dotter som annars inte äter så mycket grönsaker så kan jag förstå att det var för mycket grönsaker, men alla var nog nöjda ändå.

Efterrätten bestod av chokladkaka med hasselnötskräm samt choklad-chilisås som serverades av kocken. Också den här rätten var lika bra som de andra och den uppskattades av alla. Vi avslutade med Espresso och här fick man också god espresso vilket inte alltid är fallet på restauranger i Finland.

20141017_131340

Helheten är mycket positiv och för den som söker en bra restaurang i Borgå så lönar det sig att gå till Sicapelle. Standarden är hög och allting fungerar som det skall. Det här blev höjdpunkten på vår familjs höstlov i alla fall så här långt.

20141017_144849

Jag kan varmt rekommendera Sicapelle för den som vill äta gott och som uppskattar bar service. Det här är ett ställe som jag gärna går till på nytt och jag uppskattar också att de serverar samma mat åt barnen och att de behandlar barnen som vilka kunder som helst. Här får man den upplevelse som man söker då man går ut på restaurang och äta.

Annonser
Det här inlägget postades i Borgå, Familjevänligt, Sicapelle, Upplevelse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s