Gott Nytt År 2015

Gott Nytt År 2015

20141231_204322

Liksom förra året firade vi i år igen nyåret hemma tillsammans med familjen. Vår meny det här nyåret bestod av blinier med rökt ren, räkor och rom, ren yttre filé med rotfruktsgratäng samt semifreddo till efterrätt.

Blinier med rökt ren, räkor och rom

Blinier

Till degen behövs följande ingredienser:

4 dl mjölk

20 g jäst

2 dl gräddfil

2 dl vetemjöl

1 dl bovetemjöl

2 ägg

1 tsk salt

50 g skirat smör till stekning

Sedan är det bara at göra så här:

  1. Blanda jästen med 37°C mjölk
  2. Tillsätt gräddfil, mjölen, ägguulorna och saltet
  3. Rör försiktigt om tills konsistensen är slät
  4. Låt degen vila övertäckt i rumstemperatur över natten
  5. Vispa äggvitorna till hårt skum och rör dem försiktigt i degen
  6. Stek blinierna i skirat smör

Rökt renkött

Till den här fyllningen behövs följande ingredienser:

100 g rökt renkött

50 g purjolök

2 msk pepparfärskost

Gör så här:

  1. Skär renköttet och purjon i små tärningar
  2. Stek purjon mjuk och tillsätt renköttet
  3. Smaksätt med salt och peppar och flytta över till en skål
  4. Blanda i pepparosten och rör om

Jag hittade endast Lapin Lihas ”savuporokuutiot” dvs tärningar med rökt renkött i stormarketen dr vi handlade. De här lönar sig inte att använda till den här förrätten för smaken är alldeles för stark. Det smakar endast som stark salami och kör över allting annat och kombinationen med vin blir inte alltför bra. Vanligt rökt renkött av till exempel stek borde fungera bra. Så om någon vill testa på receptet så välj inte en påse med tärningar från Lapin Liha. Det blir inte bra.

Räkor

Till den här fyllningen behövs följande ingredienser:

150 g räkor

1-2 msk majonnäs

1 msk finhackad dill

1 msk forellrom

1 lime

Salt och svartpeppar

Gör så här:

  1. Blanda räkorna med majonnäsen, dillen och limesaften.
  2. Tillsätt vid behov salt och svartpeppar och kontrollera smaken.

 

Forellrom, lök och smetana

Till den här fyllningen blandade vi ihop rom. lök och smetana och det blev riktigt bra slutresultat.

Ren ytterfilé med portvinssås, rotsaksgratäng och gröna grönsaker

Recepten är för sex personer.

Ren ytterfilé

1-1.2 kg re ytterfilé

Salt och svartpeppar

Jag gjorde på följande sätt:

  1. Skär bort eventuella hinnor
  2. Salta och peppra filén
  3. Stek i smör så att det blir en vacker yta
  4. Ställ in i 180 C ugn i cirka 10 minuter tills den är färdig
  5. Låt vila i 10 minuter i folie
  6. Skär i tunna skivor och servera

Portvinssås

4 dl demi-glace såsgrund

0.5 dl portvin

Färsk timjan

1msk tranbärsgelé

Salt och peppar

75 g smör

Gör på följande sätt:

  1. Koka demi-glace, portvin och timjan tills hälften av vätskan är kvar
  2. Krydda med tranbärsgelé, salt och peppar
  3. Blanda i kylskåpskallt smör medan du rör om kraftigt

Det här receptet kommer från nyaste viinilehti.

Rotsaksgratäng

300 g potatis

300 g morot

300 g palsternacka

300 g rotselleri

300 g jordärtskockor

5 stora vitlöksklyftor

5 dl vispgrädde

3 dl mjölk

1 msk citronsaft

2 tsk salt

nymalen svartpeppar

150 g riven Västerbottensost

Gör på följande sätt:

  1. Skala och skär rotsakerna i jämnstora tärningar, finhacka vitlöken och lägg allt i en kastrull med mjölk och grädde.
  2. Koka tills rotsakerna är mjuka.
  3. Tillsätt citronsaft, salt och peppar.
  4. Häll upp i en ugnsform av lämplig storlek. Strö ost över ytan.
  5. Gratinerna rotsaksgratängen i 225 C ugn tills all vätska har sugits upp.

Gröna grönsaker

200 g gröna bönor

200 g broccolibuketter

1 liten påse frysta ärter

finhackad persilja

Gör på följande sätt:

  1. Koka de gröna grönsakerna i lättsaltat vatten i ett par minuter, låt rinna av och häll över en skvätt olivolja.
  2. Garnera med färskhackad persilja.

 

Semifreddo

Här använde vi ett recept som vi fick i posten i form av ett julkort. Vi hade tidigare blivit bjudna på denna fantastiskt goda efterrätt tidigare i höstas och då blev vi så förtjusta i den att vi vill försöka göra den själva. Resultatet blev nog bra också för oss amatörkockar. Jag vill rikta ett stort tack till Thelma för receptet!

 

Vinen

20141231_190527

Till vår nyårsmeny valde jag följande vin:

Jacquesson Cuvée 737 Extra-Brut

20141231_190552

Champagnen finns till salu på Alko till ett pris av 44.90€. De beskriver den på följande sätt: Mycket torr, hög syra, citruskaraktär, lätt ton av marsipan, kryddig, mineralig, robust. Jag håller med det mesta, men skulle använda mandel i stället för marsipan. Eftersmaken är lång och det här är ett vin som jag varmt kan rekommendera.

Vinet fungerade bra som aperitif samt till förrätten överlag. Renköttsfyllningen på blinierna fungerade den inte med (se ovan), men det berodde endast på ett dåligt köttval, annars är jag övertygad att den hade fungerat bra också här.

Clos Figueres 2004

20141231_190605

Det här vinet valde jag av den orsaken att jag vill smaka på det och trodde att det kunde fungera med maten som kräver ganska kraftigt vin och dessutom borde det vara drickbart redan nu. Det här köpte jag då vi besökte Clos Figueres tidigare under hösten (läs mera här) och därför ville jag nu också smaka på det.

Smaken är kraftig och det är helt klart rätt tidpunkt att dricka det nu. Det här smakar så som äldre Prioratvin skall smaka och här finns ännu tanniner kvar vilket betyder att man kanske kunde lagra 1-2 år till. Jag köpte bara en flaska så kan tyvärr inte lagra längre, men jag har en 2005 i källaren och den får nog vänta ett par år ännu.

Vinet fungerade riktigt bra med maten och helheten blev bra.

Kracher Beerenauslese Cuvée 2009

20141231_190618

Vinet finns till salu på Alko till ett pris av 17.24€. De beskriver den på följande sätt: Söt, hög syra, mogen citruston, aprikosig, lätt honungston, svag blommighet. Sockerhalten är 110 g/l, men syran är också hög vilket gör att den inte blir för söt i mitt tycke. Helheten tillsammans med semifreddo och tjinuskisås blev också i det här fallet bra.

Annonser
Det här inlägget postades i Österrike, Champagne, Frankrike, Nyår, Spanien, Upplevelse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s