Italienska vin tillsammans med Sibbo Vin och Mat

Senaste veckas torsdag deltog jag i en provning som ordnades av Sibbo Vin och Mat. Platsen var restaurang Emos representationsutrymmen som används av deras ägare Pekka Terävä. Där brukar de ordna matlagningskurser för företag och det var riktigt trevliga och trivsamma utrymmen. Själva provningen sköttes av Arja Rautakallio och hennes och hennes mans företag har koncentrerat sig på import av italienska viner från bland annat Piemonte, Veneto, Verona, Friulien, Alta Adige och Toscana. Deras filosofi har enligt vad hon berättade gått ut på att de med stor omsorg valt ut cirka 15 producenter varifrån de köper vin. De besöker dem varje år och enligt Arja odlar alla producenter enligt organiska metoder, men trots det saknar många certifikat. Det här är i sig ingenting nytt för det har jag åtminstone hört flera gånger tidigare. Det är många som påstår att de använder organiska eller biodynamiska metoder, men trots det saknar de certifikat. Det är svårt att säga vad som är hela sanningen, men på många håll i världen går utvecklingen i alla fall mot en mera organisk odling än tidigare.

Under kvällen fick vi smaka på 6 olika vin. Det första var en Prosecco som följdes av en Riesling från Elena Walch. Efter det var det ett Arneisvin från Langhe. De röda vinen var Le Piane Piane årgång 2007 samt Le Piane Boca årgång 2005. Det sista röda vinet var La Magia Brunello di Montalcino 2007.

Rieslingen skulle enligt Arja vara liknande som Alsace-Riesling, men här tycker i alla fall jag att beskrivningen inte stämmer. Kanske var det liknande som ett lättare Alsace-Riesling, men den saknade nog fyllighet som går att finna i de bättre Grand Cru Rieslingarna från Alsace. Det vita Arneis-vinet var också relativt lättdrucket, men i mitt tycke inget speciellt.

De röda vinen överlag riktigt bra. Det första vi smakade på var Le Piane 2007. Det här skulle enligt Arja vara ett riktigt ”Äijävin” dvs riktigt maskulint, men det tycker jag inte det var. Vinet är gjort på Nebbiolo och Croatina och finns till salu på Alkos beställningssortiment till ett pris av 41.20€. Det måste ha varit något fel på den första flaskan för vinet saknade karaktär och hade inga tanniner. Antagligen var det frågan om något slag av korkfel eller så håller vinet endast mycket kort tid efter att det öppnats. Vi smakade också från den andra flaskan och det var bättre, men trots det tycker jag att det saknades en hel del som man väntar av ett Nebbiolo-baserat vin.

20150122_205008

Det andra vinet vi smakade på var Le Piane Boca 2005. Det här vinet finns till salu på Alko till ett pris av 47.90€ och är gjort på Nebbiolo, Vespolino och Bonarda. Vinet har lagrats på ekfat i 3-4 år. För tillfället finns det endast årgång 2007 till salu på Alko. Vinet var riktigt gott, men till det här priset hade åtminstone jag väntat något mera. Å andra sidan kan det igen vara frågan om Alkos prissättning, men jag tycker i alla fall inte att det är ett vin som man bör betala nästan 50€ för. Det var gott och någonting jag kan rekommendera, men om man köper det från Alko tycker jag att priset är för högt.

20150122_204947

Det sista röda vinet var Fattoria la Magia Brunello di Montalcino. Det här vinet finns till salu på Alko till ett pris av 55.10€. Det här är enligt importören gjort på Sangiovese Grosso, men normalt brukar man använda namnet Brunello som är en klon av Sangiovese. Vinet var riktigt gott, men även här tycker jag att priset är litet i överkant.

20150122_204956

Provningen som vi hade var riktigt bra och Arja berättade passionerat om sitt jobb samt om de producenter från vilka de köper vin. De vin som vi smakade var överlag ganska dyra, men det beror i första hand på Alkos prissättning. Maten och stämningen var i alla fall på topp och det var en riktigt lyckad kväll.

20150122_204910

Annonser
Det här inlägget postades i Sibbo Vin och Mat, Upplevelse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s