Munskänkarnas 3-betygsprov 2015

Lördagen 14.2.2015 var det dags för det praktiska 3-betygsprovet som hölls i Läkarsällskapets lokaler i Stockholm. En månad av intensivt tränande kulminerade i provet som visade sig vara så svårt som jag anade. Min sista provning innan provet gjorde jag på morgonen på Helsingfors flygplats på vinbaren Wine & View. Där valde jag ett Premier Cru vin från Côte de Beaune årgång 2002 samt en Amarone årgång 2009. Speciellt 2002:an var riktigt bra och jag kände på mig att jag var redo.

20150214_081550

20150214_081554

Väl i Stockholm kom jag i god tid till tävlingsplatsen. Här bjöds på kaffe och macka samt vatten. Efter en kort väntan hälsade Jan Rosborn oss välkomna och meddelade att det var cirka 80 stycken som skulle delta. Det var många som deltagit tidigare och det beskriver också att provet är svårt. Klockan 11.20 körde provet i gång med första flighten.

Flight 1: Vita druvviner

Uppgiften är att känna igen den dominerande druvan och för full poäng får man 4 poäng och för andra alternativet 2 poäng.

Vin 1

Ljusgul fin färg, kraftig doft, fruktig, litet jäst i doften. Fyllig smak, hög syra, lång eftersmak. Första intrycket var att det är en Riesling från Tyskland. Därefter ändrade jag och valde slutligen Pinot Gris samt Pinot Blanc som andra alternativ.

Rätt svar: Tesch Löhrer Berg Riesling Trocken. 0 poäng

Vin 2

Vacker halmgul färg, speciell doft med inslag av frukt och alkohol. Bra syra, ganska mineralisk, lång eftersmak, ganska lätt vin.

Det här var svårt, men jag gissade på Chenin Blanc och Riesling som andra alternativ.

Rätt svar: Bründlmayer Grüner Veltliner. 0 poäng

Vin 3

Vacker ljusgul färg. Kraftig doft, exotiska frukter, litet jäst. Tydliga inslag av gräs, hö samt litet svart vinbär. Ett typiskt vin från Sancerre.

Rätt svar: Sancerre Les Pierris, Roger Champault. 4 poän

Vin 4

Vacker intensivt gul färg. Krafitg och fylligt doft, alkohol, litet rostade toner, ek. Ekig, ganska lång eftersmak, syran ganska låg. Jag gissade på Chardonnay och satte Grüner Veltliner som andra alternativ.

Rätt svar: Chablis Premier Cru Montée de Tonnere, Brocard. 4 poäng.

Totalt 8 poäng av 16 möjliga.

20150214_111951

 

Flight 2: Vita distriktsviner

Uppgiften är att känna igen land, region, distrikt samt årgång.

Vin 1

Intensiv ganska mörkgul färg. Stark, fyllig doft med litet brända toner. Ganska hög syra. lång eftersmak. Det här var svårt, hade ingen aning vad det kunde vara. Gissade på att det var något konstigt från Bourgogne och som andra alternativ ett vitvin från Spanien.

Rätt svar: 2009 Château de Rochemorin , Pessac-Léognan, Frankrike. 2 poäng för rätt land.

Vin 2

Mörkgul klar färg. Stark doft med inslag av torkad frukt och russin och nötter. Bra syra, kraftig smak, lång eftersmak. Gissade på att det var ett vitvin från Jura och satte Spanien som andra alternativ.

Rätt svar: 1999 Viña Tondonia Reserva Blanco, Rioja, Spanien. 1 poäng för Spanien som andra alternativ.

Vin 3

Ljusgul litet vattnig färg. Ungt vin med inslag frukter, parfym, alkohol, kanske litet persika. Medelhög syra, balanserad, litet aromatisk, medellång eftersmak. Gissade att det var ett vin från Alsace, men satte Australien på andra plats.

Rätt svar: 2013 Château de Cleray, Muscadet de Sèvre et Maine, Frankrike. 3 poäng för rätt land och årgång.

Vin 4

Vackert halmgul färg. Inslag av exotiska frukter och litet lösningsmedel. Tydlig sötma, restsocker finns, men syran gör att helheten är bra. God lång eftersmak. Tyckte mig känna igen att det var ett vin från Alsace och det blev rätt. Årgången blev däremot fel.

Rätt svar: 2010 Marcel Deiss Grasberg, Alsace, Frankrike. 6 poäng för rätt land och område.

Totalt 12 poäng av 28 möjliga.

20150214_115004

Flight 3: Röda druvviner

Uppgiften är samma som för flight 1.

Vin 1

Aningen brunaktig genomskinlig färg. Kraftig, alkoholhaltig doft med inslag av röda bär, peppar, litet salmiak. Det fanns två alternativ, antingen Pinot Noir eller Nebbiolo och jag satte svaret i den ordningen och det blev rätt.

Rätt svar: Pinot noir. 4 poäng

Vin 2

Blåröd, nästan svart färg. Aningen oxiderad doft, kraftig smak, kryddig, hög tanninhalt. Det här var svårt, gissade på Tempranillo och Cabernet Sauvignon trots att jag visste att båda var fel.

Rätt svar: Mourvèdre. 0 poäng

Vin 3

Mörkröd, aningen genomskinlig färg med brun kant. Kraftig doft med inslag av surkörsbär. Kraftig smak med höga tanniner. Normalt hade jag gissat på Nebbiolo, men dagen innan drack vi en Chianti Classico årgång 2007 och det här var liknande så valde Sangiovese och Nebbiolo som andra alternativ.

Rätt svar: Sangiovese. 4 poäng

Vin 4

Mörkröd, nästan svart färg. Litet pepprig och kryddig doft med inslag av mörka bär, eukalyptus och mynta. Gissade att det var Malbec eller Syrah. hade länge Malbec som första alternativ, men ändrade i sista sekund till Syrah och det blev förstås fel.

Rätt svar: Malbec. 2 poäng

Totalt 10 poäng av 16 möjliga

Efter fligth 3 var det dags för välförtjänt paus.

 

20150214_130015

Flight 4: Röda distriktisviner

Uppgiften är samma som för flight 3.

Vin 1

Mörkröd färg med brun kant. Kraftigt bärig doft. Höga tanniner med ganska lång eftersmak. Ett typiskt Bordeaux-vin. Gissade på St-Emilion, men det här var från Margaux.

Rätt svar: 2011 Château d’Arsac, Margaux, Frankrike. 3 poäng för land och region.

Vin 2

Mörkröd, nästan svart färg. Kraftig doft med inslag av bär, rök och ek. Lättdrucken, rund, kraftig, lång eftersmak med höga tanniner. Det här borde ha lett rätt, men trodde det var ett Hermitage vin och satte Syrah från Sydafrika på andra alternativ.

Rätt svar: 2007 Baron de Ley Gran Reserva, Rioja, Spanien. 0 poäng

Vin 3

Blåröd färg med ganska ljus kant. Aningen genomskinlig. Kraftig, kryddig smak med tydliga bärtoner. Gissade på att det var ett Pinotagevin från Sydafrika och som andra alternativ satte jag Bourgogne. Det här visste jag att jag smakat tidigare och när svaret kom så förstod jag varför. Jag hade smakat på samma vin ett par dagar tidigare och borde ha känt igen det.

Rätt svar: 2012 ARA Select Blocks Pinot Noir, Marlborough, Nya Zeeland. 1 poäng för rätt årtal.

Vin 4

Mörk färg, aningen genomskinligt. Kryddig doft med inslag av bär och eukalyptus. Hög alkoholhalt, kraftig, tanninrik, fruktig, lätt. Det här var jättesvårt och visste inte alls vart jag skulle placera det. Satte det till Beaujolais och som andra alternativ till Chile. Det blev förstås fel när det visade sig att det var ett lätt vin från Châteauneuf-du-Pape.

Rätt svar: Les Cailloux Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrike. 3 poäng för rätt land och årtal.

Totalt 7 poäng av 28 möjliga

20150214_131319

Flight 5: Efterrättsvin/starkviner

Uppgiften är att känna igen land, region samt framställningsmetod.

Vin 1

Mörkröd färg, nästa svart. Kraftig doft, fruktig. Kraftig smak, eldig, torr, lång eftersmak. Gissade att det var ett Ruby portvin och satte Sydafrika som andra alternativ för kom ihåg hur vi tänkte i finalen på våren.

Rätt svar: Graham’s Six Grapes Reserve Port. 5 poäng

Vin 2

Vackert mörkbrun färg. Oxiderad kraftig doft med inslag av torkade frukter och russin. Bra syra, medeltorr, god, lång russinaktig eftersmak. Trodde att det var ett Madeiravin och satte Sherry som andra alternativ.

Rätt svar: Vecchioflorio Marsala Superiore. 0 poäng

Vin 3

Mörkröd nästan svart färg med blåaktig kant. Kraftig och litet sur doft. Relativt söt smak med stark syra. Gissade på att det var ett vin från Banuyls men var mycket osäker.

Rätt svar: Domìni Veneti Recioto della Valpolicella, Italien. 0 poäng

Vin 4

Vackert mörkbrun färg. Inslag av torkade frukter, russin, aprikos samt alkohol i doften. Ganska söt smak med bra syra. Russinaktig lång eftersmak. Gissade på att det var ett Madeiravin och satte Sherry som andra alternativ. Det blev rätt sånär som på typen av Madeira.

Rätt svar: Bristol Cream. 4 poäng.

Totalt 9 poäng av 20 möjliga.

20150214_134722

Totalt fick jag cirka 46 poäng om jag inte räknat helt fel och det lär nog inte räcka till för att klara provet. Jag hade inte väntat mig att klara av det, men om jag hade litat på mina första tankar så hade det kanske gått vägen. Hur som helst så var det en upplevelse att delta och nu är det bara att börja öva för provet som hålls igen efter två år.

Trots att det var många som deltog så sköttes de praktiska arrangemangen på ett utmärkt sätt och efter provet fick ni avnjuta en god lunch och hade möjlighet att smaka på de viner som vi provat.

20150214_143331

Annonser
Det här inlägget postades i 3-betyg, Munskänkarna, Uncategorized, Upplevelse, Utbildning. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Munskänkarnas 3-betygsprov 2015

  1. Ping: Munskänkarnas praktiska 3-betygsprov | vininfo.nu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s