Regionfinal i Munskänkarnas vintävling 2015

I lördags den 28.3.2014 klockan 12.00 var det igen dags för regionfinalen i Munskänkarnas vintävling. I år deltog lag från Esbo, Grankulla, Kyrkslätt-Sjundeå samt från Sibbo. Vårt lag från Sibbo bestod liksom förra året av Kim och mig själv. Jag har tidigare skrivit om tävlingen och i mitt inlägg från i fjol finns mera information (se här).

Årets tävling visade sig vara mycket svår. Det var flera vin som ingen kände igen och vinnarlaget från Grankulla hade 8.5 poäng av 24 möjliga. Det andra laget från Grankulla kom på andra plats och de hade 8 poäng. Vi kom på tredje plats och hade 7 poäng. Det här är överlag mycket låga poäng och jag tror det finns någon orsak till det. Jag återkommer till det mot slutet, men här följer nu vinlistan:

Vin 1: Chateau de Rochemorin Blanc, Pessac-Leognan. Vinet finns inte till salu på Alko utan endast på Systembolaget till ett pris av 154 SEK

Vin 2: Domaine Wachau Riesling Smaragd Terrassen. Vinet finns inte till salu på Alko utan endast på Systembolaget till ett pris av 129 SEK

Vin 3: La Liebre y la Tortuga DO Rias Baixas, 10.92 euro

20150328_121705

Vin 4: KWV The Mentors Pinotage WO Stellenbosch, 29.90 euro

Vin 5: Briego Vendimia Seleccionada DO Ribeira del Duero, 12.69 euro

Vin 6: Fenocchio Barolo, 30.20 euro

 

20150328_121709

Vin nr 1 finns till salu endast på Systembolaget och det finns faktiskt inget liknande vin till salu på Alko. Det här är för övrigt samma vin som var med i 3-betygsprovet så jag borde ha känt igen det, men kunde inte på något sätt tänka att de hade med ett vitt Sauvignon Blanc vin från Bordeaux här. Problemet ör att det är så ekigt att det är svårt att hitta typiska SB-toner. Det samma gäller för vin nr 2 dvs det finns inte heller på Alko. Här hittade vi druvan, men satte vinet i Alsace och Tyskland på andra alternativ, men vi pratade om att det inte riktigt hörde hemma där och det hade sin förklaring. Nummer 3 är ett billigt Albarino vin och det borde man kanske ha känt igen trots att det inte är så typiskt.

De röda vinen var ännu svårare. Pintoage-vin i den här prisklassen är kanske inte något man smakar på varje dag och vin nr 5 var allt annat än typiskt Tempranillo. Det enda enkla här var vin nummer 6 som vi lyckades pricka in.

Vad är då orsaken till att det är så svårt. I Sverige lyckades man på vissa ställen få till och med 22 poäng. Enligt min åsikt finns det två orsaker. Den första är kanske att två av vinen inte överhuvudtaget finns till salu i Finland. Den andra är troligtvis att man valt vinen på basen av priset och det betyder att ett Albarino vin i den här prisklassen på Systembolaget är betydligt bättre än motsvarande på Alko. Prisnivån på Systembolaget är lägre och kvalitén är normalt högre där vilket leder till att det är svårare att hitta typiska drag hos de vin vi hade med i tävlingen i Finland.

Men det måste i alla fall sägas att det var riktigt intressanta vin och det här betyder bara att man måste prova ännu flera vin för att klara sig i tävlingen i fortsättningen.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Munskänkarna, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s