Spanska vin från Nya Världen?

Jag har fått möjlighet att delta i en vinprovningsgrupp som ordnas för dem som skall delta i VM i blindprovning senare i år. Här finns de som vann finska mästerskapet i blindprovning som ordnades av Suomen Munskänkarna i mars i år. Det är intressant att delta för här finns några av Finlands mest erfarna vinprovare och flera deltagare har också klarat Munskänkarnas trebetygsprov samt deltagit i VM i blindprovning tidigare.

Under våren ordnas fyra provningstillfällen och jag har själv deltagit i två och sista gången är inkommande måndag. All provning sker helblint det vi vet inte något om det vin som finns i glaset. Provningen går ut på att känna igen druva, land, område samt årgång och svårighetsgraden är på samma nivå som Munskänkarnas trebetygsprov eller till och med litet svårare. Först får man individuellt ge förslag vad som kan tänkas finnas i glaset och därefter diskuterar vi förslagen och sedan skall gruppen gemensamt komma överens om vad det är. Det här är riktigt intressant för det har visat sig att många medlemmar har olika åsikter, men ibland har vi också varit eniga från början trots att det senare visat sig att vi varit helt fel ute.

Förra tisdagen hade vi 6 stycken vitvin samt 6 stycken rödvin. De vita var verkligt svåra och jag lyckades få något enstaka poäng. Det visade sig i alla fall att de röda var ännu svårare än de vita. Vinen var både smakmässigt och till sin struktur ”typiska” nya världens med hög alkoholhalt och trots att vi hade litet olika åsikter om land och druva var vi ganska eniga om att de kom från Nya Världen. Jag tror att det var endast ett eller två vin som vi placerade i Gamla Världen, men de övriga var så klara fall att vi inte ens kunde tro att de kom någon annanstans ifrån.

20150609_204317

Efter att vi smakat gick vi igenom resultaten och då kom den stora överraskningen. Alla vin som vi smakat på kom från Spanien. Det här var nästan otänkbart med tanke på hurudana vin vi hade framför oss. Här var mycket alkoholhaltiga vin med kraftig smak och någon typisk ekkaraktär som i alla fall brukar vara ett kännetecken bland Spanska vin saknades från de flesta vin. Tempranillo-druvan har på senaste tiden varit ganska svår för mig främst med tanke på att vinen kan vara ganska olika och så var också fallet nu.

Vad beror det då på att Spanska vin börjar likna Nya Världens vin? En faktor är säkert klimatförändringen. På grund av varmare klimat blir alkoholhalten högre och därmed blir vinen mer liknande vin från andra sidan Atlanten. En annan faktor kan också vara att vinproducenterna i Spanien medvetet gör vin som liknar Nya Världens vin. Populariteten bland Ny Världens vin har ökat så mycket på senare år att producenter i Europa känt sig tvungna att göra något för att hålla försäljningen på samma nivå som tidigare. Samma sak har man redan tidigare kunnat se hos vin från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike. Enligt min åsikt är det här synd om man medvetet går in för att ändra Europeiska vin till att bli något annat ön vad de borde. Klimatförändringen kan vinodlaren förstås inte göra något åt direkt i alla fall, men om man med flit börjar producera något annat än vad man borde är det nog synd. Då jag köper en flaska från Gamla Världen så väntar jag nog på att få ett vin från Gamla Världen och inte en alkoholbomb från Nya Världen. En del av vinen var köpta från Alko och kanske det här igen är ett tecken på vilka slags vin vårt monopol vill att vi skall dricka. Här fanns nog ett par bra vin, men en del av de här är sådana som jag inte skulle köpa och därför skulle det kanske vara på tiden för Alko att ändra sitt utbud. Som tur är kan man alltid köpa vin direkt från nätet och behöver inte alltid använda sig av Alkos dåliga utbud.

Annonser
Det här inlägget postades i Blindprovning, Klimatförändring, Spanien, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s