Sommarvin

Den kalla och regniga sommaren börjar småningom vara förbi och det är dags att se framåt. Kalendern är rätt så tom ännu, men några vinevenemang finns det redan inplanerade. Sibbo Vin och Mats gardenparty arrangeras i år i Immersby i augusti och det är något att se fram emot. I augusti fortsätter också Munskänkarnas månatliga vinprovningstillfällen och sedan kommer gruppen där vi tränar för VM i blindprovning att träffas igen när semestertiden är förbi. I september skall jag också hålla en Cabernet Sauvignon provning för Vanda Munskänkarna. Trots att det inte är så mycket inbokat ännu börjar kalendern fyllas och det är bra med tanke på att det under sommaren inte varit några provningar.

Vin har jag nog smakat på under sommaren och har försökt dricka av vad som finns i källaren. Det har inte varit frågan om några större aha-upplevelser, men överlag har det varit bra vin som kostat omkring 10-15 köpta under tiden vi bodde i Italien eller vin som jag beställt via nätet direkt från producenterna. Som gemensam nämnare kan man säga att alla varit klart bättre än de vin som man får från Alko för samma pris, men det är å andra sidan ingen överraskning.

Det senaste i raden som vi drack var Ruffino Riserva Ducale Oro Chianti Classico Riserva 2005. Det här vinet köpte jag från saluhallen i Florens år 2011 för 22 euro. Årgången 2005 borde vara bra, Parker har gett 91 poäng för den medan 2004 och 2006 är betydligt bättre. Färgen är ganska mörk med tydliga bruna inslag. Doften är aningen oxiderad med tydliga inslag av torkade frukter, men också av ek. Smaken är fyllig med mellanhög syra och alkohol. Några tanniner finns inte egentligen längre så det är nog bäst att dricka det ganska snart. Jag har ännu några flaskor i källaren så det börjar nog bli bråttom att dricka dem.

20150727_191643

20150727_191712

Som parentes kan jag nämna att vi drack Marchese Antinoris Chianti Classico 2001 och 2004 förra året och jag tycker nog att båda håller längre än det här, kanske 2001:an är på samma nivå som den här 2005:an. Men Ruffinos vin är trots allt riktigt bra och prisvärt, men inget som lönar sig att lagra i flera år till. Det har nått sin topp nu och det är bäst att dricka bort.

Annonser
Det här inlägget postades i Chianti Classico, Italien, Munskänkarna, Sangiovese, Sibbo Vin och Mat. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s