Närproducerad mat med vin från Medelhavsområdet

I fredags var det igen dags för Sibbo Vin och Mats traditionsenliga Gardenparty som i år ordnades av Lena och Christer i Immersby. Det hade lovats närproducerad mat med vin från Medelhavsområdet så det lovade gott och det var det också.

Maten bestod av pumpasoppa, rökt kött med kokad potatis och kantarellsås samt marängkaka till efterrätt. Det här var riktigt gott och tillsammans med vinen blev det en riktigt lyckad kväll i gott sällskap.

Vi började med ett Italienskt rosévin, därefter ett vitvin från Frankrike samt Santa Digna Cabernet Sauvignon Rosé från Chile. De här vinen beskriver jag inte mera i detalj för vill fokusera på de röda vinen vi hade.

20150821_193705

Det första röda var Cannonau di Sardegna 2012 Campos Velzos. Det här finns inte till salu på Alko, men priset ligger omkring 15 euro. Det hade mörkröd färg och hade tydliga inslag av röda bär och tanninerna var ganska mjuka. Vinet var ännu ungt, men det här är nog ett vin som är bäst att dricka redan nu.

Cannonau är det Sardinska namnet på Grenache. Druvan odlas som bekant främst i Rhone samt i Priorat i Spanien. Även om Cannonau odlas över hela ön odlas de flesta i nordöst och längs östkusten.  Cannonau är, tillsammans med Carignano , de blå druvsorterna som anses ge dom bästa sardinska röda vinerna.

Det andra vinet var Chateau Dauzac 1996 från Margaux. Det här vinet var riktigt bra och hade runda tanniner och bra syra. Trots att det redan var nästan 20 år gammalt var det i gott skick och jag tycker att man kan lagra det en tid ännu. Jag tror inte att det tar någon skada att lagra det ännu, men kanske det inte blir så mycket bättre heller. Det var också intressant at vi hade ett äldre vin med på vår provning för det uppstod en hel diskussion om vinet var i skick eller inte.

20150821_200457

Det tredje vinet var Barolo Vigna del Gris 2006. Producent är Conterno Fantino som jag skrivit tidigare om. Vinet har fått 92 poäng av Wine Spectator. Vinet var druvtypiskt aningen genomskinligt med tydliga orangebruna inslag. Syran var ännu ganska hög medan tanninerna hade rundats av en aning. Hur som helst var det här vinet riktigt bra och har man liksom jag några flaskor i källaren så är det ingen brådska att dricka dem. Det här vinet kommer ännu att utvecklas och bli ännu bättre. Vinet finns för tillfället till salu på Alko till ett pris av 69 euro, men jag hade beställt de här direkt från gården till ett pris av 40 euro så lönar sig inte att köpa från Alko.

Det fjärde vinet var Chateau Pech- Latt 2014. Vinet kommer från Languedoc-Roussillon i södra Frankrike och det är gjort på druvorna Carignan, Grenache Noir, Syrah, Mourvèdre, Cinsault. Det här var ett ungt vin med hög syra. Vinet är medelfylligt, har mellanhöga tanniner, det är aningen kryddigt och här finns inslag av ek. Vinet finns till salu på Alko till ett pris av 13.99 euro. Jag skulle säga att vinet inte är prisvärt eller så var det bara så att konkurrensen blev för hård bland de andra vinen? Vi borde kanske ha serverat det som första vin, men tillsammans med Barolon och Bordeaux-vinet hade det nog ändå haft svårt att klara sig. Det här är inte direkt ett vin som jag skulle köpa, men å andra sidan var det en bra kontrast till det andra och det var intressant också ur den synvinkel att här fanns samma druva som i det första vinet och priset är på samma nivå. Här var det nog i alla fall i mitt tycke klart att vinet från Sardinien var betydligt bättre.

20150821_200752

Mitt favoritvin var Barolon från Conterno Fantino tätt följt av vin nummer två från Margaux. Båda var riktigt bra, men med tanke på att Margaux-vinets pris ligger någonstans omkring 80 euro skulle jag nog ta Barolon hellre.

Ett stort tack till Christer och Lena för de fina arrangemangen!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s