Vin från nya världen

I slutet av augusti höll vi säsongens första provning tillsammans med Sibbo Munskänkarna. Temat var nya världens vin och tanken var att smaka på vin som man normalt inte köper från nya världen det vill säga vin till litet högre pris eller vin gjorda på litet okända druvor eller vin på kända druvor från litet okända områden. Vi hade inom styrelsen bestämt att vi skulle köpaa vinen och sedan prova dem blint. Det här blev riktigt intressant och jag hittade åtminstone ett par vin som visade sig vara bra.

20150827_192115

Vi provade tre vita och tre röda vin där jag endast visste vad det första röda var för det hade jag köpt själv, de övriga var totalt okända och vi skulle försöka lista ut druvan och landet. Det här visade sig vara svårt, men i vår grupp lyckades vi i alla fall få ett vin helt rätt.

Här kommer listan över de vin som fanns med:

Glas 1: Te Kairanga Pinot Gris 2013, Nya Zeeland, Martinborough, pris 20,10 €.

Glas 2: Yalumba Eden Valley Viognier 2013, Australien, Sydaustralien, pris 14,99 €

Glas 3: Cambria Tepusquet Vineyard Viognier 2012, USA, Kalifornien, pris 23,20 €

Glas 4: Montes Alpha Carmenère 2011, Chile, Rapel, pris 16,98 €

Glas 5: Garzón Tannat 2013, Uruguay, pris 13,48 €

Glas 6: KWV The Mentors Pinotage 2012, Sydafrika, Coastal Region, pris 29,90 €

20150827_203821

Av de här vinen tycker jag att de bästa var Cambria Tepusquet Vineyard Viognier samt KWV The Mentors Pinotage. Man brukar säga att pris och kvalitet går hand i hand och i det här fallet stämde det ganska bra. Om de sedan är prisvärda är en annan fråga. KWV är åtminstone för mig mera känt som så kallade dussinvin, men nu har de med den här Mentorsserien försökt rikta in sig på Premiumvin. Det här är nog ett bra vin och hör nog till de bättre Pinotagevinen jag smakat på. Det är helt klart en positiv överraskning och det är intressant att se att KWV kan göra vin som är så här bra. Kanske är priset litet väl högt, men om man vill prova på ett bra vin från Sydafrika så lönar det sig att smaka på det här.

20150827_203919

Annonser
Det här inlägget postades i Alko, Chile, Munskänkarna, Nya världen, Nya zeeland, Sydafrika, Uruguay, USA. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s