Italialaiset punaviinit / Italienska rödvin

För svenkspråkig version läs längre ner.

Tänään meillä oli tasting missä maisteltiin italialaisia viinejä. Oltiin 4 henkilöä maistamassa ja yhteensä meillä oli 6 viiniä. Itse yritin löytää sopivat viinit kellarista eikä tämä ollut kovinkaan helppoa kun italialaisia viinejä löytyy jonkin verran. Maisteltiin viinit sokkona ja tarkoitus oli löytää rypäleet vaikka kukaan ei tiennytkään mitä lasista löytyy. Tässä pieni yhteenveto:

  1. Tummanpunainen väri missä ruskea reuna. Voimakas tuoksu josta löytyy lakritsaa, salmiakkia ja hedelmää. Voimakas maku, paljon tanniineja, pitkä jälkimaku. Viini voidaan pitää kellarissa vielä jonkin aikaa.
  2. Tummanpunainen, melkein musta väri missä oranssin ruskea reuna. Voimakas tuoksu missä punaisia marjoja. Voimakkaat tanniinit, korkeat hapot, nuori, voimakas alkoholi, säilyy vielä pitkään.
  3. Läpinäkyvä, keskeltä tumma, oranssi reuna. Ei niin voimakas tuoksu mutta salmiakki ja lakritsi erottuvat. Voimakas maku, korkea tanniinipitoisuus, hyvät hapot, pitkä jälkimaku. Voi ehkä kellaroida mutta hyvin juotavissa jo.
  4. Tummanpunainen viini missä oranssi reuna. Voimakas tuoksu, tammea, nahkaa. tallia. tummaa hedelmää. Hyvä viini, korkeat tanniinit, pitkä jälkimaku. Voidaan pitää kellarissa vielä pitkään.
  5. Tummanpunainen, melkein musta. Voimakas marjainen tuoksu mistä löytyy punaista marjaa ja eukalyptusta. Korkeat hapot, korkea tanniinipitoisuus, hyvä viini.
  6. Tummanpunainen väri missä paljon ruskeata, oranssi reuna. Voimakas tuoksu missä nahkaa, marjaisuutta. Pyöreä, korkea tanniinipitoinen, aavistuksen makeutta. Juotavissa jo nyt, ei kannata pitää enää kellarissa. Hyvä viini.

20151107_122055

Kaikki viinit olivat erittäin hyviä. Viini numero viisi oli ehkä se joka poikkesi eniten muista koska tuli selvästi esille ettei ollut tyypillisiä italialaisia rypäleitä. Oma suosikki oli viini numero neljä. Tämä kehittyy vielä jos vain malttaa pitää kellarissa. Tässä vielä viinilista:

  1. Cabreo Il Borgo, Toscana, IGT, 1997
  2. Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2001
  3. Bruno Rocca Barbaresco Rabajà 2009
  4. Conterno Fantino Barolo Sorì Ginestra 2005
  5. Gaja Ca’ Marcrcanda 2008
  6. Antinori Tignanello 1994

Mitä tästä sitten opittiin? Ainakin se, että viinit kannattaa pitää kellarissa jonkin aikaa ennen kun juodaan. Ja toinen asia mikä selvästi tuli esille on että italialaiset viinit ovat tosi hyviä niiden hintataso on yleensä matalampi kuin vastaavat ranskalaiset. Kaikki viinit olivat erittäin hyviä, ainoa yllätys oli ehkä että tuore Barbaresco oli juotavissa jo nyt. Ei olisi kuvitellut että tämä oli vuosikertaa 2009. Tämäkin viini toimi kuitenkin erittäin hyvin ruoan kanssa. Kim oli tehnyt meille erittäin hyvää Osso Bucoa ja tästä ei voi kuin kiittää.

I dag höll vi en provning där temat var italienska vin. Vi var fyra personer som provade. Jag försökte själv välja passligt vin från källaren, men det visade sig vara ganska svårt eftersom jag har en hel italienska vin där. Vi provade blint och tanken var att försöka hitta tätt duva och område. Här är ett kort sammandrag över de vin vi provade:

  1. Mörkröd färg med brun kant. Kraftig doft med inslag av lakrits och salmiak. Kraftig smak med höga tanniner och lång eftersmak. Tål lagring en tid ännu.
  2. Mörkröd nästan svart färg med orangebrun kant. Kraftig doft med tydligt bäriga inslag. Kraftiga tanniner, hög syra, hög alkoholhalt. Tål lagring en längre tid ännu.
  3. Genomskinlig med orange kant. Inte så kraftig doft men salmiak och lakrits kommer tydligt fram. Kraftig smak med höga tanniner, hög syra och lång eftersmak. Kan lagras ännu men är drickbar redan nu.
  4. Mörkröd färg med orange kant. Kraftig doft med tydliga inslag av ek, läder, stall och torkade frukter. Bra vin med höga tanniner och lång eftersmak. Tål lagring en längre tid ännu.
  5. Mörkröd nästan svart färg. Kraftigt bärig doft där man kan urskilja röda bär och eukalyptus. Hög syra, höga tanniner och lång eftersmak. Bra vin.
  6. Mörkröd färg med tydligt bruna inslag och orange kant. Kraftig doft med inslag av läder och röda bär. Rund, ännu tydliga tanniner och en aning sötma. Kan drickas redan nu, men tål lagring en längre tid ännu. Ett bra vin.

Alla vin vi smakade på var mycket bra. Vi nummer fem skiljde sig kanske mest från mängden och det var klart att det var gjort på icke-typiska druvor. Min egen favorit var vin nummer fyra. Det här tål lagring en längre tid ännu. Här är lista över de vin vi provade:

  1. Cabreo Il Borgo, Toscana, IGT, 1997
  2. Marchese Antinori Chianti Classico Riserva 2001
  3. Bruno Rocca Barbaresco Rabajà 2009
  4. Conterno Fantino Barolo Sorì Ginestra 2005
  5. Gaja Ca’ Marcrcanda 2008
  6. Antinori Tignanello 1994

20151107_134531

Det som vi lärde oss var i alla fall att det lönar sig att lagra vin innan man dricker dem. Det andra som kom fram var att italienska vin är mycket bra och att deras prisnivå är lägre än motsvarande franska. Alla vin var mycket bra den stora överraskningen var att Barbarescon från 2009 var så bra redan nu. Det återstår att se hur den utvecklas ännu. Det här vinet liksom de andra fungerade mycket bra med maten. Kim hade gjort en mycket bra Ossa Buco åt oss och han förtjänar ett stort tack för det.

Annonser
Det här inlägget postades i Italien, nebbiolo, Piemonte, Sangiovese, Toscana. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s