Viinien kuningas / Vinens konung

För svenskspråkig del läs längre ner.

Maanantaina meillä oli Helsingin Munskan kanssa tasting missä aiheena oli Viinien kuningas, eli Barolo. Maisteltavana oli 8 viiniä neljästä eri kunnasta. Tässä oli traditionalistit vastaan modernistit. Maisteltavat viinit tulivat La Morrasta, Serralunga d’Albasta, Monforte d’Albasta ja Barolosta. Seuraavat viinit olivat mukana:

  1. Boglietti 2004 Barolo Brunate (Modernisti, La Morra, 58,90 €)
  2. Marcarini 2004 Barolo Brunate (Traditionalisti, La Morra, 44,90 €)
  3. Sandrone 2007 Barolo Cannubi Boschis (Modernisti, Barolo, 94,90€)
  4. Rinaldi Francesco 2007 Barolo Cannubbio (Tradiotionalisti, Barolo, 34,90€)
  5. Principiano 2004 Barolo Boscareto (Modernisti, Serralunga d’Alba, 55,90€)
  6. Oddero Luigi 2004 Barolo Vigna Rionda (Traditionalisti, Serralunga d’Alba, 44,90€)
  7. Clerico Domenico 2006 Barolo Ciabot Mentin Ginestra (Modernisti, Monforte d’Alba, 79,90€)
  8. Mascarello Giuseppe 2006 Barolo Santo Strefano di Perno (Traditionalisti, Monforte d’Alba, 57,90€)

Listasta näkee jo, että kyseessä oli kova setti ja ikää viineillä oli jo ihan sopivasti. Traditionalistien viinit ikääntyvät normaalisti ennen pullotusta vanhoissa sammioissa ja ne ovat tiukkoja ja niistä pitäisi löytyä paljon tanniineja. Nämä vaativat yleensä yli 15 vuotta pullossa ennen kun ovat juotavissa ja ne säilyvät pitkään, normaalisti yli 20 vuotta. Modernistien viinit taas ikääntyvät pienissä tynnyreissä ja ne ovat juotavissa jo nuorempina ja ne ovat myös kevyempiä ja avoimempia. Niiden ikääntymispotentiaali on myös lyhyempi ja normaalisti puhutaan noin kymmenestä vuodesta.

Kaikki viinit olivat tosi hyviä ja italialaisten viinien fanina täytyy kyllä sanoa että nämä viinit osoittavat, että Italiassa osataan tehdä erittäin hyviä viinejä. Näiden hinta on aika korkea, mutta jos siihen hintaan saa näin hyviä viinejä niin siitä voi kyllä maksaa. Tässä oli kahdeksan viiniä mukana ja laatu oli kaikin puolin niin hyvä ettei heikkoa lenkkiä löytynytkään. Maisteltiin näitä vielä kotona ja parin tunnin aikana ne kehittyivät vielä hienosti lasissa ja totesinkin että tästä viini ei juuri parane.

Oma top 3 oli seuraavat viinit: Numero 1, numero 5 ja numero 3. Meidän tastingryhmämme top 3 oli numero 5, numero 3 ja numero 8. Minun top kolmoseni olivat kaikki modernistien viinejä ja ehkä tämä johtui siitä että olivat hieman pyöreimpiä ja helpommin juotavissa. Pystyin myös löytämään traditionalistit ja modernistit, koska jonkin verran eroa niiden välillä oli kuten oli odotettavissa. Tämä oli kaikin puolin huipputasting ja olen kyllä niin tyytyväinen että minulla oli mahdollisuus osallistua tähän. Tämän jälkeen voi kyllä taas todeta että kyllä ne italialaiset osaa.

20160118_192900

I måndags hade vi en intressant provning tillsammans med Helsingin Munskänkarna där ämnet var vinens konung det vill säga Barolo. Vi provade åtta vin från fyra olika kommuner. Här var det tradiotionalister mot modernister och vinen kom från La Morra, Serralunga d’Alba, Monforte d’Alba och Barolo. Följande vin var med:

  1. Boglietti 2004 Barolo Brunate (Modernist, La Morra, 58,90 €)
  2. Marcarini 2004 Barolo Brunate (Traditionalist, La Morra, 44,90 €)
  3. Sandrone 2007 Barolo Cannubi Boschis (Modernist, Barolo, 94,90€)
  4. Rinaldi Francesco 2007 Barolo Cannubbio (Tradiotionalist, Barolo, 34,90€)
  5. Principiano 2004 Barolo Boscareto (Modernist, Serralunga d’Alba, 55,90€)
  6. Oddero Luigi 2004 Barolo Vigna Rionda (Traditionalist, Serralunga d’Alba, 44,90€)
  7. Clerico Domenico 2006 Barolo Ciabot Mentin Ginestra (Modernist, Monforte d’Alba, 79,90€)
  8. Mascarello Giuseppe 2006 Barolo Santo Strefano di Perno (Traditionalist, Monforte d’Alba, 57,90€)

Som man kan se från listan var det riktigt bra vin som vi fick smaka på och vinen hade passligt med ålder för att vara drickbara. Traditionalisternas vin lagras i stora ekfat så kallade bottis (2000-400 liter) innan de buteljeras och de sägs vara sträva och tanninrika. De kräver normalt upp till 15 års lagring innan de blir drickbara och de håller länge, normalt över 20 år på flaska. Modernisternas vin däremot lagras på små ekfat och de är drickbara redan som yngre och håller normalt cirka 10 års lagring på flaska.

Alla vin var riktigt bra och jag som tycker mycket om italienska vin kan nog igen konstarera att de kan göra riktigt bra vin i Italien. Priset på vinen är ganska högt, men om man får så här bar vin så är åtminstone jag beredd att betala för det. Här fanns åtta vin med och alla var så bra att det egentligen inte fanns något som var dåligt. Vi smakade ännu på dem hemma efter tastingen och efter ett par timmar i glasen hade de utvecklats riktigt fint och blev bara bättre.

20160118_205050

Min egen topp tre var följande: nummer 1, nummer 5 och nummer 3. Gruppens topp tre var nummer 5, nummer 3 och nummer 8. Alla mina favoritvin var modernister och kanske beror de på att de var litet lättare att dricka och litet rundare i smaken. Jag lyckades också skilja modernisterna från traditionalisterna och kanske beror det på att där i alla fall fanns en del skillnader som man också kunde vänta. Det här var på alla sätt en riktig toppenprovning och jag är jättenöjd att jag kunde delta. Efter det här kan man bara konstatera att italienarna nog kan göra riktigt bra vin.

Annonser
Det här inlägget postades i Barolo, Helsingin Munskänkarna, Italien, nebbiolo, Piemonte, Upplevelse, Utbildning. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s