Portviini / Portvin

För svenskspråkig del läs längre ner.

20160303_192055

Viime torstaina meillä oli Sibbo Munskänkarnan kanssa tasting ja aiheena olivat Portviinit. Portviini on vielä minulle aika tuntematon viinityyppi joten odotin tätä innolla ja myös siitä syystä että oli kulunut pari kolme viikkoa edellisestä tastingistä.

Portviini on makea väkevöity viini joka tulee Portugalin Douro-laaksosta ja nimi tulee alueen pääkaupungista Portosta. Alkoholipitoisuus on normaalisti noin 20 til-%. Käymisen aikana lisätään väkiviinaa jotta käyminen pysähtyy ja näin ollen kaikki sokeri ei reagoi alkoholiksi ja siten viinistä tulee makea. Jotta saadaan käyttää nimeä Portviini viinirypäleiden pitää kasvaa liuskemaaperällä. Portviiniä löytyy sekä punaisena että valkoisena ja juodaan yleensä jälkiruokaviininä ja sopii hyvin juustojen kanssa. Portugalissa tätä juodaan usein myös aperitiivina jolloin sekoitetaan jään ja tonicin kanssa.

Portviinityyppejä on kuusi:

Vintage port: Korkein laatu, tehdään vain hyvinä vuosina parhaista rypäleistä. Rypäleet tulevat tietyltä vuosikerralta ja viini säilytetään isoissa tammitynnyreissä muutaman vuoden jonka jälkeen pullotetaan. Nämä kehittyvät hienosti pullossa.

Late bottled vintage: Säilytetään tammessa tietyn ajan ennen kun pääsee markkinoille jolloin ovat myös juotavissa.

Tawny: Säilytetään pienissä tammitynnyreissä vähintään 7 vuotta.

Colheita: Tawnytyyppinen portviini joka tulee tietyltä vuosikerralta. Tätäkin säilytetään tammessa ja pullotuksen jälkeen ne ovat juotavissa.

Ruby: Säilytetään tammessa pari vuotta jonka jälkeen ne pullotetaan ja ovat heti juotavissa

P3 Porto Port: Yksinkertaisin tyyppi. Tätä ei säilytetä tammessa vaan pullotetaan heti ja ovat juotavissa heti.

Tässä yhteenveto viineistä (suluissa tyyppi):

  1. Graham’s Quinta dos Malvedos Vintage Port 2004 (Vintage Port)
  2. Graham’s Late Bottled Vintage Port 2009 (Late Bottle Vintage Port)
  3. Kopke 20 Years Old Tawny (Tawny)
  4. Dow’s Colheita Single Harvest Tawny Port 2002 (Colheita)
  5. Old Invalid Port (Ruby)
  6. Krohn Lágrima Fine White Port (White Port)

Tämän maistelun avulla sai hyvän käsityksen siitä millaisia portviinejä löytyy ja tämä oli tarkoituskin. Voin ainakin itse todeta, että täytyy jatkossa yrittää ostaa Portviiniä useammin koska esimerkiksi juustojen kanssa tämä on varmaan paras juoma, ainakin minun mielestäni.

Senaste veckas torsdag hade vi provning tillsammans med Sibbo Munskänkarna och temat var Portvin. De här är ännu relativt okända för mig så jag såg mycket fram emot provningen och en annan orsak var också att det hade gått några veckor sedan föregående vinprovning.

Portvin är ett sött starkvin som kommer från Dourodalen i Portugal. Namnet kommer från områdets huvudort Porto. Alkoholhalten är normalt cirka 20 vol-%. Under jäsningen tillsätter man starksprit så att jäsningen stannar av och därmed reagerar inte allt socker till alkohol och vinet blir sött. För att få kallas Port måste jordmånen bestå av skiffer. Portvin dricks vanligen som dessertvin och passar bra med ost. I Portugal dricker man också Portvin som aperitif till exempel genom att blanda Portvin, is och tonic.

Det finns sex olika typer av Portvin:

Vintage port: Portvinet med högsta kvalitet. Görs endast under bra år av de bästa druvorna. Vinet lagras ett antal år på stora ekfat varefter det buteljeras. De här utvecklas fint på flaska och håller länge.

Late bottled vintage: Lagras på ekfat några år innan det kommer ut på marknaden.

Tawny: Lagras i små ekfat i minst 7 år innan vinet buteljeras

Colheita: Ett Portvin som påminner om Tawny där druvorna kommer från endast en årgång. Det här lagras också på ekfat och efter buteljeringen är de drickbara.

Ruby: Lagras ett par år på ekfat varefter de buteljeras och är drickbara direkt.

P3 Porto Port: Den enklaste typen av Portvin. Det här lagras inte på ekfat utan buteljeras direkt varefter det bör drickas.

Här är sammandrag över de vin som vi smakade på (inom parentes typen):

  1. Graham’s Quinta dos Malvedos Vintage Port 2004 (Vintage Port)
  2. Graham’s Late Bottled Vintage Port 2009 (Late Bottle Vintage Port)
  3. Kopke 20 Years Old Tawny (Tawny)
  4. Dow’s Colheita Single Harvest Tawny Port 2002 (Colheita)
  5. Old Invalid Port (Ruby)
  6. Krohn Lágrima Fine White Port (White Port)

Den här provningen gav en bra överblick över de olika typerna av Portvin som finns. Jag tänker i alla fall själv i fortsättningen oftare köpa hem Portvin för jag tycker att det är den bästa drycken tillsammans med ostar.20160303_203755

Annonser
Det här inlägget postades i Munskänkarna, Portugal, Portvin, Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s