Munskänkarnas vintävling 2016

Suomenkielinen yhteenveto löytyy alempana.

I lördags var det igen dags för Munskänkarnas årliga vintävling. Det här är frågan om Svenska Munskänkarna i Finlands regionfinal där alla föreningar har rätt att delta. I år var det rekordantal deltagare då hela 14 lag deltog. Vi hade också nytt rekord från Sibbo då vi deltog med hela tre lag och som ordförande gläder det mig speciellt för jag har hela våren försökt locka med flera till tävlingen.

Så till själva tävlingen. I vanlig ordning var det tre vitvin och tre rödvin som med. Uppgiften är att känna igen druva, land och region vilket kanske låter lätt, men när man väl har glasen framför sig är det inte alltid så lätt.

20160402_112047

Vitvin / valkoviinit

Årets vin som var med var:

 1. Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc, Chenin Blanc, Sydafrika, Coastal Region
 2. Trimbach Pinot Gris Réserve, Pinot Gris, Frankrike, Alsace
 3. Domaine Franck Millet Sancerre, sauvignon Blanc, Frankrike, Loire
 4. Gnarly Head Old Vine Zin, Zinfandel, USA, Kalifornien
 5. Rosemount Shiraz, Shiraz, Australien, South Australia
 6. Fontanafredda Langhe Nebbiolo, Nebbiolo, Italien, Piemonte
20160402_112053

Rödvin / punaviinit

På basen av vinlistan borde det ha varit ganska lätt att få riktigt bra poäng. Vi hade på förhand pratat om hur vi skall göra om det kommer ett ekat vitvin, skall vi då välja Chardonnay eller Chenin Blanc. Vi gick för Chardonnay från USA, men satte Chenin Blanc på andra plats så helt fel ute var vi i alla fall inte. På tvåan var vi osäkra och placerade det slutligen i Mosel. När man sedan fick veta vad som fanns i glaset så fick åtminstone jag en aha upplevelse. Jag har provat det här flera gånger blint, men ofta har det gått fel. Trean var ganska enkel, men vi kunde inte placera den i Loire utan valde Chile. Fyran var riktigt svår och vi var aldrig ens inne på Zinfandel. Femman var vi inne på nya världen och fick rätt på andra alternativet. Sexan var däremot det enda som vi hade helt rätt på.

Totalt fick vi 12 poäng som är ett hyfsat resultat, men med litet mera eftertanke hade vi kanske lyckats få några poäng till. I år var det i jämfört med i fjol bra poäng och vinnarna hade hela 17 poäng vilket är ett bar resultat. Vinnarna i år kom från Esbo och jag vill gratulera dem för ett fint resultat!

Viime lauantaina Svenska Munskänkarna i Finland yhdistyksen sokkomaistelun mestaruuskisat. Tänä vuonna kisaan osallistui 14 joukkuetta ja Sipoosta meitä oli kolme joukkuetta ja puheenjohtajana olen tosi tyytyväinen koska olen koko kevään aikana yrittänyt houkutella ihmisiä mukaan.

Tuttuun tapaan piti tunnistaa kolme valko- ja kolme punaviiniä. Tehtävä oli helppo, eli rypäle, maa ja alue piti tunnistaa.

Seuraavat viinit olivat mukana:

 1. Bellingham The Bernard Series Old Vine Chenin Blanc, Chenin Blanc, Etelä-Afrikka, Coastal Region
 2. Trimbach Pinot Gris Réserve, Pinot Gris, Ranska, Alsace
 3. Domaine Franck Millet Sancerre, sauvignon Blanc, Ranska, Loire
 4. Gnarly Head Old Vine Zin, Zinfandel, USA, Kalifornia
 5. Rosemount Shiraz, Shiraz, Australia, South Australia
 6. Fontanafredda Langhe Nebbiolo, Nebbiolo, Italia, Piemonte
20160402_120446

Egna anteckningar / Omat muistiinpanot

Viinilistan mukaan olisi pitänyt olla aika suoraviivaista tunnistaa kaikki Zinfandelia lukuun ottamatta. Suurin haaste minulle olivat Alsacen Pinot Gris sekä juuri tuo Zinfandel. Trimbachin viini on kyllä tuttu, mutta jostain syystä se menee aina väärin. Zinfandelin osalta mentiin kyllä aika pahasti metsään. Nebbiolo kuitenkin löytyi aika helposti joten jotain on kuitenkin opittu vuosien varrella.

20160402_124333

Rätta raden / Kilpialun viinit

Saatiin yhteensä 12 pistettä joten tulos on ihan ok, mutta tässä olisi kyllä ollut eväät saada vielä enemmän pisteitä. Tämän vuoden voittajajoukkue tulee Espoosta ja he saivat hienolla tuloksella 17 pistettä kasaan. Haluan vielä kerran onnitella heitä hienosta suorituksesta.

Annonser
Det här inlägget postades i Blindprovning, Munskänkarna, Upplevelse, Utbildning, Vintävling. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s