Luigi Nervi Gattinara 2004

För svenskspråkig del läs längre ner.

Milanovuosien aikana minulla oli tapana vierailla oman kadun viinikaupassa noin kerran viikossa ja mukaan tuli aina mitä mielenkiintoisimpia viinejä eri puolilta Italiaa. Lauantaina päätin ottaa yhden tällaisen pullon kellarista ja kyseinen viini on Luigi Nervin Gattinara 2004. Gattinara on alue joka sijaitsee Piemontessa ja viinit tehdään pääasiassa Nebbiolo-rypäleistä (minimivaatimus 90%). Alueella rypäleestä käytetään nimeä Spanna. Alue luokiteltiin DOCG:nä vuonna 1967 ja minimivaatimuksena on kypsytys tammessa vähintään vuoden verran ja kaksi vuotta jos kyseessä on Riserva.

Tämän viinin väri on ruskean oranssinen ja läpinäkyvä joten tästä huomaa nopeasti että lasissa on Nebbiolosta tehtyä viiniä. Tuoksu on voimakas ja siitä löytyy kypsiä marjoja ja kuivattua hedelmää, mutta erityisesti marjaisuus jää päällimmäisenä. Maku on voimakas, tässä on hyvät hapot ja korkea tanniinipitoisuus. Viini kehittyy hienosti lasissa ja pullo pitää avata ajoissa. Juotiin lasillinen lauantaina ja maistelin samaa viiniä vielä eilen sunnuntaina ja se oli kehittynyt tosi paljon ja vielä parempaan suuntaan. Tämä viini on kyllä kuin hyvä Barolo tai Barberesco ja hintaansa nähden (maksoin 20 euroa vuonna 2012) tämä on loistava viini. Suosittelen tutustumaan Gattinaran alueen viineihin enemmän jos on mahdollisuus. Tämä osoittaa ainakin että ne kestävät hyvin kypsytystä myös kellarissa ja hinta-laatusuhde on kohdallaan.

Under tiden vi bodde i Milano brukade jag besöka vinbutiken på vår gata varje vecka. Jag fick varje gång med mig någon intressant flaska från olika områden i Italien och i lördags öppnade vi Luigi Nervis Gattinara 2004. Gattinara ligger i Piemonte och vinen görs huvudsakligen av Nebbiolo (minimikrav 90%). Man använder ofta det lokala namnet Spanna på druvan och området Gattinara har klassificerats som DOCG år 1967. Minimikravet är lagring ett år på ekfat frö ett vanligt vin och två år om det är ett Riserva.

Det här vinets färg är brunorange och genomskinligt så man kan relativt enkelt se att det är ett vin gjort av Nebbiolo-druvan. Doften är starkt fruktig med inslag av mogna röda bär och torkade frukter, men det är speciellt de bäriga inslagen som är tydliga. Smaken är kraftig och balanserad, vinets syra är bra och tanninhalten är hög. Vinet utvecklas fint i glaset och man skall komma ihåg att öppna flaskan i tid. Vi drack ett glas på lördagen och jag smakade på det igen på söndagen och då hade det helt klart utvecklats mot det bättre. Det här vinet är som ett bra Barolo- eller Barbarescovin och med tanke på priset är det ett toppenvin. Jag betalade 20 euro för det år 2012 och om det är frågan om ett Barolo så kommer man aldrig upp till den här kvalitén för 20 euro (om man ens råkar komma över ett Barolovin för 20 euro). Jag rekommenderar er att bekanta er mer med vin från Gattinara för pris-kvalitetsförhållandet brukar normalt vara mycket bra.

Annonser
Det här inlägget postades i Gattinara, Italien, Upplevelse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s