Riesling

I torsdags körde vi i gång höstsäsongen med Sibbo Munksänkarna. Temat var Riesling och vi hade tillsammans med Kim valt ut vin från hela världen för att på så sätt kunna se vilken inverkan växtförhållanden och omgivningen har på vinet. Jag blev då i sista stund tvungen att byta vin eftersom Alko inte lyckades leverera de vin som jag hade beställt och som de hade lovat att jag skulle få i god tid. Tur är dock att det i Helsingfors finns en liten Alkoaffär på Södra Esplanaden där de har ett bra utbud och därmed fick vi nästan de vin vi ville ha.

Riesling är en grön druva som odlas på många håll i världen, men då jag tänker på Riesling är det främst Tyskland och Frankrike som jag ser som producenter av bra Riesling. I Tyskland är det främst Mosel, Rheingau och Pfalz som är distrikt där det görs bra Riesling och i Frankrike är det Alsace som för övrigt är det enda distriktet där man får odla Riesling. Vin gjorda av Riesling finns i många olika söthetsgrader, allt från riktigt torra från Alsace till honungssöta Trockenbeerenauslese från Tyskland och Österrike.

Druvorna är små och runda och har tjockt skal. Den trivs bästa i svala områden och mognar sent. Doften hos ett Rieslingvin innehåller ofta islag av citrus, grönt äpple, päron, honung, citrus mm. Rieslingvin tål lagring mycket bra och speciellt hos äldre vin kan man urskilja diesel eller petroleum i doften. Utmärkande för vin gjorda av Riesling är i alla fall att de vanligen har hög syra och det här bidrar i sin tur till att de tål lagring bra.

Följande vin fanns med på vår provning:

Markus Molitor Zeltinger Sonnenuhr Spätlese Riesling 2008 (Tyskland, Mosel, 29.30 euro)

Domaine Weinbach Cuvée Théo Riesling 2014 (Frankrike, Alsace, 35.90 euro)

Bründlmayer Riesling Steinmassel 2013 (Kamptal, Österrike, 21.90 euro)

Kungfu Girl Riesling 2015 (Washington, USA, 14.99 euro)

Cono Sur Single Vineyard Block 23 Riesling 2016 (Valle del Bio-Bio, Chile, 12.99 euro)

Julicher Riesling 2013 (Martinborough, Nya Zeeland, 19.50 euro)

20160825_210113

Det visade sig att vi hade riktigt bra vin med och tydliga skillnader fanns också ur syra och söthetssynvinkel sett. När vi skulle välja favoritvin var det endast tre vin som fick röster. Vinnaren var Julicher med sex röster, på andra plats kom Markus Molitor med fem röster och på tredje plats Kungfu Girl med fyra röster så det var riktigt jämnt. Intressant att se är att Weinbach inte fick någon röst, men min förklaring till det är att den är så ung ännu och efter några års lagring skulle den förmodligen klara sig riktigt bra.

Min egen favorit var Markus Molitor och det här vinet var riktigt bra. Årgången 2008 har fått endast 82 poäng av Robert Parker så överlag är den ganska dålig och tyvärr är det ofta så att de här dåliga årgångarna finns till salu på Alko. Men det här visar också att trots att årgången är dålig kan ett vin vara bra och det beror nog mycket på producenten så man skall nog inte stirra sig blind endast på årgångarna.

20160825_210134

Markus Molitor är ganska mörkt halmgul till färgen. Doften är kraftig med inslag av honung, aprikos, mogna frukter och tydlig petroleumkaraktär. Syran är hög och här finns tydlig sötma. Eftersmaken är lång och det här är en riktigt balanserad helhet som man nog bör dricka nu för jag tror inte att den kommer att utvecklas så mycket längre. Den finns till salu på Alkos beställningssortiment och om ni vill smaka på bra och mogen Riesling så kan jag varmt rekommendera det.

Positiva överraskningar för mig själv var Bründlmayer och Julicher som båda är riktigt prisvärda. Weinbach skulle jag nog gärna hålla i källaren något år till och så skulle jag nog på allvar fundera på om jag vill köpa den från Alko för 35.90 euro. Om man rör sig i Tallinn så får man samma vin för 28 euro.

Annonser
Det här inlägget postades i Österrike, Chile, Mosel, Munskänkarna, Nya världen, Nya zeeland, Riesling, Tyskland, Upplevelse. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s