Itävallan viinit, osa 1

Itävallan viinien markkinointijärjestö Österreich Wein Marketing ja Itävallan suurlähetystön kaupallinen edustusto järjestivät viime torstaina tasting-tilaisuuden jonka teemana oli Austria Organic & Sustainable. Tässä tastingissä Austrian Wine Market Boardin toimitusjohtaja Willi Klinger esitteli itävaltalaisia luomu- ja kestävän kehityksen viinejä.

20160929_160256

Itävalta on suhteellisen pieni viinimaa, kokonaispinta-ala on noin 46 000 hehtaaria. Tällä pinta-alalla tuotetaan vähemmän kuin 1% koko maailman viinituotannosta. Pääosa viineistä tulee pientuottajilta ja yhteensä laatuviinien tuottajia on noin 4 500. Kotimaan kysyntä on suuri ja tämä tarkoittaa sitä, että ainoastaan 25% menee vientiin. Erityisesti Itävalta on tunnettu Grüner Veltliner rypäleestä ja sen osuus koko tuotannosta on noin 29.5 %. Myös Rieslingiä viljellään ja sen osuus on noin 4% joka vaikuttaa varsin pieneltä, mutta sen merkitys on kuitenkin tärkeä koska tästä tehdään erittäin hyviä viinejä jotka voivat kyllä kilpailla maailman parhaiden Riesling-viinien kanssa. 

20160929_145732

Tärkein alue Itävallassa on Niederösterreich ja pinta-ala on noin 27 000 hehtaaria. Tällä alueella valkoisen Grüner Veltlinerin osuus on noin 44 %. Rypäleestä tehdyt viinit voivat olla kevyitä ja niitä pitää juoda nuorina, mutta löytyy myös hyviä esimerkkejä viineistä jotka oikeastaan vaativat aikaa ja parantuvat entisestään kellarissa. Toiseksi suosituin valkoinen rypäle on Riesling jonka osuus on 5.7% kokonaispinta-alasta. Suosituin punainen rypäle on Zweigelt ja sen osuus on vain 12.3 %. Toisella sijalla on Blauer Portugieser jonka osuus on noin 5.9%. Grüner Veltliner rypäle on risteytys Traminerista ja St. Georgen rypäleistä. Tämän rypäleen merkitys muualla maailmassa on pieni, mutta sitä viljellään ainakin Unkarissa, Tšekeissä, Yhdysvalloissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Alkon valikoimasta löytyy yksi Unkarista ja yksi Uudesta-Seelannista ja kaikki muut ovat sitten Itävallasta.

20160929_160754

Punaisten rypäleiden osuus Itävallassa on kasvanut tasaisesti ja yksi syy tähän on ilmastomuutos joka tekee tämän mahdolliseksi. Tänä päivänä punaisten rypäleiden osuus on noin 35%. Suurin osa viljellään Burgenlandissa missä on tarpeeksi lämmintä. Itävallan tärkein punainen rypäle on Zweigelt. Tämä rypäle syntyi vuonna 1922 kun Dr Zweigelt risteytti St Laurent ja Blaufränkisch.

Tastingissä saatiin maistaa 10 valkoviiniä, 4 punaviiniä ja 2 jälkiruokaviiniä. Tastingin viineistä suosikkeihini kuuluu Loimer Grüner Veltliner 2015, Stift Göttweig Riesling 2015 ja Johanneshof Reinisch St Laurent 2015. Nämä edustivat molemmat hyvin Itävallan viiniteollisuuden nykytilannetta ja olivat hyviä. Tastingin teemana oli luomu ja kestävän kehityksen viinejä ja tämä osoittaa kyllä että he pystyvät tekemään viinejä luontoa säästäen mutta samalla laadusta tinkimättä. Itävallasta saa kyllä hyviä viinejä ja hinta-laatusuhde on normaalisti hyvä.

20160929_160802

Tämä on pieni katsaus Itävaltalaisiin viineihin ja tulen vielä palaamaan Itävaltalaisiin viineihin enemmän seuraavan vuoden aikana joten jos olette kiinnostuneita niistä kannattaa seurata blogia.

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s