Weingut Schloss Göbelsburg

 

Schloss Göbelsburg

Efter besöket till Steininger var nästa besök hos Schloss Göbelsburg där jag togs emot av Michael Moosbrugger som numera driver vingården tillsammans med sin familj. De tog över egendomen år 1996 och fungerar nu som producenter men inte som ägare. Willi Bründlmayer har också varit med från början men endast bidragit ekonomiskt. Normalt är Bründlmayer och Schloss Göbelsburg konkurrenter och därför blandar sig inte Bründlmayer inte i vinproduktionen hos Schloss Göbelsburg och Michael kunde också berätta att det finns en tydlig tävling mellan teamen hos de båda producenterna, men endast på ett positivt sätt. Trots att Michaels familj inte är officiella ägare driver de egendomen som om det vore deras egen.

Schloss Göbelsburgs odlingsareal i dag är cirka 70 ha och antalet flaskor per år är cirka 300 000 stycken. Odlingen sker organiskt och 50% utgörs av Grüner Veltliner, 25% av Riesling och resten av andra druvor. De gör bland annat både Grüner Veltliner och Riesling Tradition som görs enligt 1800-talsmetoder utan vare sig temperaturkontroll eller klarning. Schloss Göbelsburg är kända för att satsa hårt på kvalitet för att uppnå den standard som man vill ha. I lagring använder man sig av ståltankar, stora acaciafat smat mindre ekbarriques som gjorts av ek som kommer från närliggande områden.

För att undvika att vinerna som kommer från en modern källare ska bli alltför likadana och neutrala har Mossbrugger utvecklat ett dynamiskt källarkoncept. Det här innebär bland annat att man inte pumpar musten från ett ställe till ett annat utan i stället transporterar man den i små fat som dessutom försetts med hjul.

Man har också satt fokus på ekfaten som används i produktionen och de använder lokal ek från Manhartsberg som ligger i närheten av Langenlois för att producera små och stora ekfat. Det här ger enligt dem också ett lokalt avtryck på deras vin och på det här sättet kan man också göra vin som på alla sätt påverkats av den lokala omgivningen.

Vad jag också fick lära mig av Michael var att de sedan år 2002 i området byggt upp sitt eget apellationssystem Erste Lage som inte är samma som Österrikes DAC-system. Det här är någonting alldeles nytt och enligt Michael tar det sin tid innan varje producent förstår vad man verkligen vinner på det hela. Han påstod också att målet i långa loppet är att ha endast ett system för hela Österrike, men jag tror nog själv att det kan ta sin tid innan vi når dit, speciellt med tanke på Wachau där man har sitt alldeles egna system Vinea Wachau.

På frågan om hur vinerna varierar mellan de olika områdena var Michaels åsikt att skillnaderna är mindre mellan områden som till exempel Kamptal och Kremstal jämfört med skillnaderna inom området då man går från en odling som ligger längre ner till en odling som är högre upp. En viktig faktor här är också temperaturskillnaderna och i medeltal är skillnaden cirka 1 °C mellan mellan odlingarna lägre ner och högre upp.

Under provningen hos dem fick jag smaka på 16 olika vin och det hela började med Brut Reserve och Blanc de Blancs. Den förstnämnda är gjord på 15% Pinot Noir, 15% Rielsing och 70% Grüner Veltliner. Den andra är gjord på Chardonnay, Welschriesling och Grüner Vetliner. Båda vinen uppvisar en ganska internationell still och jag skulle inte i första hand jämföra dem med Steiningers endruvsvin. Men jag måste i alla fall säga att båda vinen var bra och också här förstärks mitt intryck av att de gör bra mousserande vin i Österrike. Men det bör kanske nämnas vad Michael sade, de kan och vill inte tävla med priset men kan tävla med att göra sin egen typs vin.

Bland vinen som jag smakade på är följande några som gjorde speciellt stort intryck på mig.

Ried Renner 1er Cru Kamptal Grüner Veltliner 2015.

Det här är ett vin som kommer från endast en vingård, därav namnet Ried.

Vinets färg är ganska mörkgul och det ser riktigt fint ut. I doften kan man finna tydliga inslag av redan litet mognare frukt och doften är inbjudande på ett sätt som gör att man genast vill smaka på vad som finns i glaset. Smaken är ganska fyllig och man kan urskilja litet sötma, men på grund av den höga syran som finns är helheten balanserad. Det här är ett utmärkt vin.

 

Ried Lamm 1er Cru Kamptal Grüner Veltliner 2015

Vinets färg är ganska mörkgul och doften är kraftig med inslag av mogen frukt. I doften hittar man också en fräschet som ger ett bra intryck genast från början. Smaken är rund och eftersmaken är riktigt lång. Vinet är vackert balanserat och man kan i smaken hitta precis samma element som i doften. Det här är ett vin som jag absolut vill dricka på nytt för jag gillar det och ger det också betyget utmärkt.

Riesling Alte Reben 2006

Det här vinet är gjort på druvor som kommer från vingården Gaisberg och det är gjort på druvor från gamla stockar.

Vinet färg är mörkgul och man ser genast att det finns ett äldre vin i glaset för tonerna går också mot brunt. Doften är riktigt kraftig och man känna typiska element som man hittar i äldre Rieslingvin. Smaken är kraftigt fyllig med bra syra. Här hittar man mycket mogna element med bland annat en tydlig smörighet. Det här är ett underbart vin som både visar hur bra Riesling det görs i Österrike, men också hur fint de utvecklas med tiden. Här vågar jag mig på att ge betyget underbart.

 

Alla vin

Efter att ha pratat och provat vin med Michael i knappt tre timmar fick jag en bra helhetsbild över deras filosofi samt vad förutsättningarna är för vinodling i området. Vinen som jag provade på var alla riktigt bra och här fanns också några riktigt toppenvin som jag absolut vill smaka på nytt. Ett stort tack till Michael för provningen.

Vy utåt

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s