Munskänkarnas 2-betygsprov 2018

Så var det igen dags för Munskänkarnas 2-betygsprov som gick av stapeln i går (lördag 17.3.2018) med start klockan 11.30 finsk tid. Jag fungerade som provledare hos Svenska Munskänkarna i Finland (SMiF).

Teoriprovet består av tre delar. I första delen finns 45 flervalsfrågor där man skall välja ett rätt alternativ. Den andra delen består av redogörande frågor där man med ord skall ge rätt svar. Den tredje delen består av en fördjupande fråga där man skall beskriva ett visst område. I år handlade del tre om xx.

Totalt kan man få 95 poäng (45 poäng från del 1, 30 poäng från del 2 och 10 poäng från del 3). Gränsen för godkänt ligger i år på 50 poäng.

Den praktiska delen består av en blindprovning där man skall känna igen 3 vita och 4 röda vin. Man skall ge den dominerande druvan, land och region. För rätt druvsort får man 2 poäng, för rätt land 1 poäng och för rätt region 1 poäng. Totalt kan man få ihop 28 poäng och gränsen för att bli godkänd ligger på 14 poäng. Man kan också ge ett andra alternativ på varje vin och om man har det rätt så får man hälften av poängen.

I år fanns följande vin med i provet:

Vin 1: Villa Maria Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2017

Färg: Ljusgul

Doft: Kraftigt fruktig med inslag av svartvinbärsblad, gräs, nässlor, druvtypisk. Doften leder till Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Blir bara tydligare i glaset

Smak: Hög syra, helt torr, frisk, fräsch och fruktig. Håller ännu med att det är SB, men funderar också på Frankrike. Känns litet annorlunda än typiskt Nya Zeeland, men druvan kan man inte ta miste på.

Vin 2: Gnarly Head Viognier 2015

Färg: Gul

Doft: Ganska svagt fruktig. Till en början kommer det nästan ingen doft alls. Senare börjar känna en viss blommighet i doften som borde leda en till rätt vin.

Smak: Aningen sötma, ganska fylligt, kommer viss blommighet fram om än inte alltför tydligt. Känns svårt till en början med under tiden i glaset förändras det och tydlig blommighet börjar komma fram. Sötman och känslan leder nog klart till varma områden och nya världen.

Vin 3: Jean Biecher Riesling Grand Cru Schlossberg 2016

Färg: Gul, fin färg

Doft: Kraftig med mogna element så som honung och mogna exotiska frukter. Senare börjar också viss petroleum-karaktär komma fram.

Smak: Fyllig, torr, kraftigt mogen fruktighet. Vinet leder nog mot Riesling från Alsace eller Tyskland. Hittar dock inga tydliga element att skilja dem åt. Senare kommer det i smaken petroleum men kunde nog inte direkt säga om jag hade valt Alsace eller Tyskland. Överlag så tycker jag att det här är ett gott vin.

Vin 4: Jean-Claude Boisset Les Ursulines Pinot Noir 2015

Färg: Tydligt genomskinlig, ljus kant

Doft: Kraftigt bärig med tydlig lingonkaraktär. Tankarna för en till Pinot Noir från Nya Zeeland

Smak: Kraftigt bärig, enkel, medel tanniner, hög syra. Vinet känns som Pinot Noir från gamla världen och skulle nog placera det i Bourgogne och välja en billig variant därifrån. Inget stort vin.

Vin 5: Baron de Ley Reserva 2013

Färg: Ganska mörkröd, intensiv

Doft: Kraftigt fruktig doft med tydliga mogna element och viss svag ekighet. Svårt att placera vad som finns i glaset

Smak: Fruktig, höga tanniner, hög syra, hög alkohol. Känns ganska strävt i munnen. Vinet är ganska svårt att placera men tror nog att jag skulle stanna i Europa. En gissning kunde nog vara Cabernet Sauvignon från Bordeaux. Vinet känns ännu ganska ungt. Senare försvinner Bordeaux-känslan och kan inte alls placera vinet.

Vin 6: Château Simard 2008

Färg: Mörkröd med tydligt bruna inslag. Ser ut som ett äldre vin.

Doft: Kraftig bärig- och fruktighet, stall, läder och kraftig svartvinbärkaraktär. Det här skriker Bordeaux, känns så typiskt som det kan vara

Smak: Torr, fruktig, hög syra, höga tanniner med moderat alkoholhalt. Vinet känns elegant på det sätt som är typiskt för vin från Bordeaux. Vinet har lång eftersmak. Har dock en känsla att jag lätt kunde missa druvan och välja Cabernet Sauvignon i stället främst på grund av de svartvinbärstoner som kommer fram. Men regionen borde i alla fall vara helt klar. Vinet känns ännu ganska ungt och kunde gärna hålla det i källaren 5 år till.

Vin 7: Ricossa Barolo 2012

Färg: Tydligt genomskinlig, rödbrun. Ser ut att ha några år på nacken.

Doft: Strävt fruktig doft med aningen rökighet.

Smak: Torr, fruktig, mycket höga tanniner, känns mycket strävt i munnen. Lång eftersmak. Den strävhet som finns i vinet borde nog leda rätt för tycker att här finns tydliga inslag av ett ungt Barolo-vin. Inget stort vin i sig, men det kan man kanske inte heller vänta sig för det här priset. Eller så borde man hålla det några år till och se hur det utvecklas?

Det här är inte exakt samma vin som I Sverige eftersom alla inte finns tillgängliga på Alko. Men i år fanns 5 av 7 på Alko så det gjorde det lättare att hitta motsvarande vin. De två andra har jag valt ut I samarbete med Munskänkarna I Sverige för att hitta sådana som liknande vin som möjligt.

Om man ser på vilka vin som är med så tycker jag att det ser relativt klart ut. Bland de vita borde man nog känna igen nummer 1 och 3 relativt lätt. Bland de röda så är det egentligen inga konstiga viner om man ser på vad som finns med. Men då man har vinen framför sig kan det ändå ibland gå fel och det är inte helt ovanligt att blanda ihop och speciellt Tempranillo brukar vara svår åtminstone för mig.

Om jag sedan ser på mina provningsanteckningar så hade två av de vita antagligen blivit rätt eller åtminstone rätt på andra plats. Två av de röda borde jag också ha fått helt rätt och det tredje hade jag nog placerat i Bordeaux. Tempranillon kunde dock ha ställt till det om jag hade placerat den i Bordeaux i stället. Men hur som helst tycker jag att vinvalet till årets prov var bra.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s